• 1. nap

  Pécs (Debrecen) – Budapest – Szeged – Belgrád (510 km)

  Reggeli indulás után Röszkénél határátlépés Szerbiába, majd a gazdag termőföldjéről híres Vajdaságon keresztül érkezünk a szerb fővárosba, Belgrádba. Itt városnézés (Nemzeti Színház, Királyi Palota, óváros), valamint megtekintjük Nándorfehérvár várát, mely 1829-ig jelentős erődítmény volt. Itt aratott világraszóló győzelmet Hunyadi János a török csapatok felett 1456-ban. Továbbutazás, este érkezés a szálláshelyre. Vacsora.

 • 2. nap

  Moraca – Montenegro - Albánia (470 km)

  Utazás Szerbián keresztül Montenegróba. Festői tájakon, (Jahorina, Zlatibor, Jelica, Pester) a hegyek között lévő völgyben suhan autóbuszunk. Útközben rövid nézelődés a Moraca-kolostornál, mely a maga nemében páratlan bájjal és gazdagsággal bír. Csörgedező patak, meredek hegyoldal és hangulatos völgy veszi körbe a kolostort. Nagyon idilli hely. Montenegró fővárosán áthaladva az albán határ felé vesszük az irányt, és Han-i Hotit-nál lépünk be az országba. A határátkelést követően 45 perces út után érkezünk első albán szállásunkra Shkodrába, mely észak Albánia legjelentősebb városa.

 • 3. nap

  Shkodra – Rozafa – Tirana - Vlore (250 km)

  Délelőtt városnézés Shkodrában, mely során a belvároson kívül egy szép muzulmán mecsetet és egy katolikus templomot is láthatunk. A város Albánia 5. legnagyobb települése. Ezután a közelben lévő Rozafa várát keressük fel, ahonnan szép kilátás nyílik a környékre (kis túrázással lehet a várhoz feljutni). Folytatjuk utunkat Tiranába, ahol városnézés szerepel programunkban. A Szkander bég téren csoportosulnak a látnivalók. Et’hem Bey-mecset, Óratorony, a tér névadójának szobra, Nemzeti Könyvtár, Nemzeti Történeti Múzeum és végül az egyetemi negyed. Látni fogjuk, hogy még nagy fejlesztés előtt áll a népességét tekintve sokarcú főváros. Tirana után Dürres érintésével haladunk tovább, egészen Vlore városáig, ahol megtekintjük a Zászlók terét (Függetlenségi Emlékmű) és a Függetlenségi Múzeum épületét (kívülről), hol 1912. november 28-án Ismail Kemál kikiáltotta az ország függetlenségét. Ezt követően megyünk szállásunkra (2 éj).

 • 4. nap

  Vlore – Berat – Vlore (195 km)

  Délelőtt egy fakultatív program keretében folytatjuk Albánia megismerését. Beratot, az „ezerablakos várost” keressük fel. Ez a múzeumváros 2008-ban felkerült az UNESCO Világörökségek Listájára. Fő látnivalók: Kala, a fellegvár, Ikon Múzeum, katolikus templomok és iszlám mecsetek, Osum folyóparti épületek, műemlékek. Délután érkezünk vissza szállásunkra Vlorába. Berat fakultatív kirándulás (belépővel): 20 €. Aki nem szeretne jönni a fakultatív kirándulásra, annak egész nap, a többieknek visszaérkezés után, délután fürdés, napozás a homokos tengerparton.

 • 5. nap

  Vlore – Durres – Kruja – Lezha - Shkodra (250 km)

  Reggeli után észak felé vesszük az irányt, és Durresban, az ország második legnagyobb városában teszünk gyalogos sétát. Megtekintjük az érdekes módon felfedezett amfiteátrumot, és a belváros tengerparti szakaszát. Ezt követően továbbindulunk Szkander bég szülővárosába, Krujaba. A hegytetőn álló várban, ahol egykoron Szkander bég a törökök ellen harcolt, jelenleg a nemzeti hősnek szentelt múzeum várja a látogatót. Az épület mellől mesés kilátás tárul elénk (túracipő). Ezt követően a csodás etnográfiai múzeumot tekintjük meg, mely Albánia leggazdagabb ilyen jellegű emlékhelye. A hegyről legyalogolva helyi termékeket árusító butikosok üzletei mellett haladunk el. Emléktárgy vásárlási lehetőség is lesz. Délután folytatjuk utunkat Lezhaba, ahol Szkander bég látványos mauzóleumát fényképezhetjük le. Estére érkezünk szálláshelyünkre: Shkodrába.

 • 6. nap

  Shkodra – Montenegró - Horvátország – Bosznia (270km)

  Ez a napunk a tengerről fog szólni: Montenegróban haladva érkezünk meg a Kotori-öbölbe, ahol meglátogatjuk a világörökségi listán is szereplő gyönyörű várost. Sétálunk a belvárosban és közben megtekintünk egy látványos katedrálist is. Szabadidőt követően folytatjuk utunkat a tengerpart mentén Montenegróban, majd Horvátországban. Dubrovnik mellett elhaladva egy látványos panorámaúton érkezünk meg Bosznia-Hercegovina tengeri kijáratához, az ország egyetlen tengerparti településéhez Neumhoz. Elfoglaljuk szállásunkat.

 • 7. nap

  Montenegró – Mostar – Szarajevó (200 km)

  Reggel vadregényes úton, a Neretva folyó völgyében kanyarog buszunk észak felé. Megállunk Mostar festői városában. Megcsodáljuk az újjáépített hidat, melynek helyreállításában magyar mérnökök is segédkeztek. A híd körül ajándéktárgyakat árusítók sorát láthatjuk. Este az 1697-ben Savoyai Jenő által is kifosztott városba, Szarajevóba érkezünk. Ezt a várost – a hároméves délszláv háborút követően – soknemzetiségű lakói építették újjá, és varázsolták pezsgő életűvé. Szállás, vacsora.

 • 8. nap

  Szarajevó – Horvátország – Magyarország (560 km)

  Reggeli után kb. 2 órás gyalogos séta Szarajevó belvárosában. Török műemléképületek, Főtér, Nemzeti Könyvtár, óváros és látjuk Gavrilov Princip merényletének helyszínét is. Elhagyva a várost megannyi szép erdővel, hegyekkel és kis fehér mecsetekkel tarkított úton megy autóbuszunk. A szép táj mellett több helyen, sajnos a háború okozta nyomokat is láthatjuk még. Az M6-os úton haladva, az esti órákban érkezés Budapestre. Ezt követően mindenkit a felszállási helyére szállítunk.

Utazás: Busszal

Elhelyezés: 3-4* szállodában

Ellátás: Félpanzió

Utazás időpontja Időtartam Ár
2017.07.09 - 16. 8 nap 152.000 Ft / fő
2017.09.10 - 17. 8 nap 152.000 Ft / fő

Belépőjegyek:

 • Nándorfehérvár: 200 DIN
 • Moraca - kolostor: 2 €
 • Rozafa - vár: 2 €
 • Durres amfiteátrum: 3 €
 • Kruja: 5 €
 • Kotor - katedrális: 3,5 €
 • Lezha - mauzóleum: 2 €
 • Szarajevó - mecset: 2 €
 • Össz.: kb. 20 € + 200 DIN + fakultatív
 • Berat - Vlora kirándulás (jelentkezés helyszínen): 20,00 Euro