• 1. nap

  Budapest - Irkutszk

  Elutazás Budapestről Moszkvába, majd továbbrepülés Irkutszkba. Éjszaka a repülőn.

 • 2. nap

  Irkutszk - Lisztvjanka

  Reggel érkezés Irkutszkba, „Szibéria fővárosába”. Az Angarapartján fekvő 600.000 lakosú nagyvárost 1651-ben alapították. A cári birodalom idején itt volt Szibéria adminisztrációs központja, sőt Alaszkát (Orosz-Amerikát, ahogy anno nevezték) is innen kormányozták. A város számos orosz és burját kulturális emlékkel bír. Érkezésünk után elindulunk az Angara folyam torkolatánál épült Lisztvjankába. Ismerkedés a híres szibériai folyam vízrajzával. Ellátogatunk a Bajkál Múzeumba, majd libegőn utazva fentről megcsodálhatjuk a bajkáli panorámát. Elfoglaljuk a szállodai szobáinkat, ezt követően séta a tóparton, a 2.500 fős üdülőváros látnivalóinak fényképezése, majd frissen füstölt omul kóstoló, némi vodkával. Szabadidő keretén belül lehetőségünk nyílik kisebb sétákra a környéken, ismerkedés a tajgával. Közös vacsoránk után fakultatív vodkakóstoló késő estig (lendületesen, vizespohárból - amíg erőnkből futja…). Szállás Lisztvjankában, szállodában.

 • 3. nap

  Lisztvjanka

  Reggel látogatás a Talci skanzenben. A gyönyörű orosz faépületeket egy ligetes erdő rejti. A tipikus orosz paraszti házak mellett látható még vízi-malom, kápolna, fatemplom, sőt még egy XVII. századi fa őrtorony is. Utána indulunk Irkutszkba, érkezés után városnézés, igaz mesékkel a város kalandos múltjából. Látogatás a Szibériai Földrajzi Társaság épületénél (ma regionális múzeum). Séta a III. Sándor cár emlékműnél, majd a Fehér Háznál (Szibéria Kormányzói Palota). Időtől függően látogatás a Szépművészeti Múzeumban (buddhista ikonok, mongol thangkák), majd a Bogojavlevszkij katedrálisnál. Fényképezés a Kolcsak admirális emlékműnél és a Znemeszkij kolostornál. A cári időkből megmaradt gyönyörű, régi orosz faházak fényképezése. Szállás Irkutszkban szállodában.

 • 4. nap

  Bajkál-tó - Olhon-sziget

  Olhon-szigetre utazunk. Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló természeti csoda, a Bajkál-tó részletesebb bemutatása: A 636 km hosszú tó, a világ egyik legöregebb szárazföldi hasadékában jött létre, a legmélyebb pontja 1.680 m. Itt található Földünk édesvízkészletének 20%-a. A kristálytiszta vízben 40 m mélységig lehet lelátni. Viharok idején, a felszínen 5 m magas hullámok tornyosulhatnak, míg az elérhetetlen fenék iszapjában a Mt. Everestet is el lehetne süllyeszteni. A csodálatos hegyekkel és tajgákkal körbeölelt tóban több mint 1000 féle állat él, ebből több mint 200 endemikus fajjal. A nerpá-k (a világ egyetlen édesvízi fókája) és az omul-ok (bajkáli halfaj) jelenléte azokról az időkről árulkodik, amikor a tó még összeköttetésben állt az óceánnal. Az óriástóban 22 sziget található, ezek közül a legnagyobb az Olhon, a sámánok szigete. A partra szállást követően Huzsir falujába utazunk. A szállások elfoglalása, hagyományos faházakban. Ismerkedés a faház építészettel, majd a faluval. Látogatás a legendás Sámán-sziklánál. „Ázsia Kilenc Legszentebb Helyének” egyike emberemlékezet óta kultikus szerepet játszik az őslakos burjátok és jakutok életében. A szikla mágikus erőiben Dzsingiz Kán is hitt, elzarándokolt ide, hogy fejet hajthasson az istenek előtt. Fakultatív lovagolásvagy séta a falu körül, majd burját vacsora. Szállás Olhon szigetén, faházakban (2 éj).

 • 5. nap

  Olhon-sziget

  Reggeli után indulás a sziget északi részére. Séták a nyugati part „homokos tengerpartjain”. A sziget területének 55-60%-át borítja tajga. Uzurit elhagyva megérkezés a tundra jellegű sztyeppe vidékre. Megérkezés a sziget északi pontjára, a Hoboy fokra. Időjárástól függően megmártózás a tóban (hideg esetén a havas-esőben…). A végtelen bajkáli panorámák fényképezése, szabadidő és pihenő. Koraesti visszaérkezés a szálláshelyre, szabadidő, majd közös vacsora.

 • 6. nap

  Kurikan fal - Irkutszk

  Reggeli indulás a titokzatos Kurikan falhoz. A 300 m hosszú falat az V.-X. század között építették. Az építők származása és a fal funkciója ma is talány tárgya. Csoportkép készítés a Bajkál-tó partján, búcsú az „édesvizű óceántól” és a legendás szigettől - vodkahörpintéssel. Visszautazás Irkutszkba a szárazföldön. Érkezés után felszállás vonatra és indulás Ulánbátorba. Szállás a vonaton (2 éj).

 • 7. nap

  Utazás vonattal Irkutszkból Mongóliába

  Folyamatos utazás Mongólia irányába. Útközben ismerkedés atajga élővilágával. Haladás a Bajkál-tó déli, majd keleti partvidékén. Szemelvények a világhírű Transzszibériai vasút építéséről, ismerkedés a vasút nyomvonalának legfontosabb állomásaival.

 • 8. nap

  Ulánbátor

  Reggel érkezés Ulánbátorba, bejelentkezés a szállodába, majd rövid pihenő. Ezt követően városnézés. Az 1778-ban alapított Ikh Khuree „A Nagy tábor” népszerű neve egy évszázadon keresztül csak „A Nemezváros” volt. 1911-ben, a Kínától való elszakadás évében keresztelték át a fővárost Niislel Khuree-re, vagyis „Főtáborrá”, hogy azután 20-as évek első felében Ulánbátorra (jelentése: Vörös Hős) változzon. Ismerkedés Mongólia múltjának legfontosabb szakaszaival. Vezetés fényképszünetekkel a Béke sugárúton (Enkh Taivny Örgön Chölöö) a főtérre (Szükbatár tér). A Parlament fényképezése, majd kb. 2 órás látogatás a Nemzeti Múzeumban. Ismerkedés a hatalmas ország öko-zónáival, különös tekintettel a sztyeppe, a tajga és hegyvidéki zóna élővilágára. Mongol barbecue vacsora. Szállás Ulánbátorban szállodában.

 • 9. nap

  Hustai Nemzeti Park

  Reggeli után utazás a Hustai Nemzeti Park irányába. Felkészülés a takikkal történő találkozásra. A világ utolsó vadlovainak bemutatása mellett beszélgetés az egyéb „lovakrúl”: a mai mongol lovak, a honfoglaló magyarok lovai, az Akhal Teke fajta, musztángok – a spanyolok elvadult telivérei. Tarvaga (mongol mormota) fényképezés, kutatással a nemzeti park nagyvadjai (taki, gazellák, szarvasok, farkasok és szirti sas) után. A vadlovak fotózása, majd megérkezés a jurtáinkhoz. Közös vacsora. Szállás jurtában, a Hustai Nemzeti Park mellett.

 • 10. nap

  Mongol Els mozgó homokdűnéi – Karakorum

  Reggel utazás a Mongol Els mozgó homokdűnéihez. 2 órás séta és fakultatív tevegelés a sztyeppéből sárgán kiemelkedő „sivatagban”. Ismerkedés a lokális sivatagok természeti földrajzával. Továbbutazás Karakorumba, a mongol világbirodalom néhai fővárosának helyszínére. Megérkezés után a jurtáink elfoglalása. Látogatás a legendás termékenység szobornál, majd a főváros határait jelző óriás kőteknősök egyikénél. Fényképezés a Nomád birodalmak emlékművénél (Hun Birdalom, Türk Birodalom, Mongol Világbirodalom). Ismerkedés a sztyeppei lovas-íjász harcmodorral, íjászverseny (nem lóról!).Szállás jurtában, az Orhon folyó partján (1 éj).

 • 11. nap

  Erdene Zuu Khiid

  Reggel látogatás Mongólia első buddhista központjában, az Erdene Zuu Khiid kolostor-együttesben.Az ősi főváros köveit ennek a kolostornak a falaibaépítették. A legendás Karakorumot Ögedej nagykán kezdte kiépíteni (Dzsingiz fia), a birodalom fővárosaként 40 éven át szolgált. Kublaj kán Khanbalik-ot jelölte birodalma új központjául, hogy azután a mongolok által alapított város neve Pekingre változzon. Erdenee Zuu Khiid jelentése, a „Száz Kincs Tára” jobban érthető, ha elolvassuk a régi tekercsek leírásait: A falakon belül valaha 100 templom és 300 állandó jurta állt, míg a szerzetesek száma meghaladta az 1.000 főt. Látogatás az épen hagyott templomokban, a sárgakalapos szerzetesek fényképezése. Utazás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Orhon völgy vidékén, a türkök ősi sztyeppéin át. Megérkezés Bilge kagán, a keleti türk birodalom kagánja, illetve öccse Kül-tegin síremlékeihez. A hatalmas, rovásírásos sziklákmegtekintése,majd látogatás az újonnan átadott, türk emlékeket bemutató múzeumban. Majd utazás Khar Balgas, a VIII. századi ujgúr birodalmi főváros romjaihoz. Útközben vázlatos ismertetés a régmúlt idők nagyállattartó, lovas népeiről (hunok, magyarok, kunok, tatárok) és életmódbeli hasonlóságaikról. Haladás a Hangáj-hegység festői havasi legelőin át a Tsenheriin Jiguur melegforrások vidékére. Rövid séták és fényképszünetek a legfestőibb pontokon. Utazás fel a Hangaj hegységbe. Jurtaszállások elfoglalása a Cenher melegforrások közelében. Vacsora és a fürdő élvezete.

 • 12. nap

  Khar Balgas - Cecerleg

  Utazás Cecerlegbe. Arhangáj tartomány fővárosa 18.000 lakos otthona (az 55.000 km2-nyi erdős sztyeppén összességében 96.000 ember él). Cecerleg (magyarul „Kert”) városának múzeuma az 1586-ban épült Zayain Gegeen kolostorban található. A múzeum megtekintése, majd látogatás a legendás Bulgan uul sziklánál. Az égbe nyúló sziklák valaha a sámánok (a Tengri hit tanítói) szertartásainak természetes „templomai” voltak. Ma is számos élő oboo (áldozati halom) magasodik a hegyek alján, felettük ősi lelkekként repkedő ragadozó-madarak tucatjaival. A Tibetből érkező buddhista szerzetesek szakrális városkát építettek, ennek megmaradt hírnöke a Zayain Gegen. A nomádok jurtáinak, méneseinek és nyájainak megörökítése. Látogatás egy nomád családnál. A Pamírból „letelepített” jakok fényképezése, ismerkedés a magashegyi patásokkal. Késő délutáni megérkezés a jurta-táborba. Szállás az Ögij tó partján.

 • 13. nap

  Ulánbátor

  Utazás Ulánbátorba, 3 óránkénti pihenőkkel. Esti visszaérkezés a fővárosba. Szállás Ulánbátorban szállodában (2 éj).

 • 14. nap

  Tsonjin Boldog - XIII. Sz. Nemzeti Park

  Reggeli után utazás a Tsonjin Boldog-ban felépített Dzsingiz Kán központba. Temüdzsin ezen a helyen találta azt az arany kandzsikát (ostor), ami a legendák szerint a világuralomhoz segítette. A nagykán 50 m magas acélszobra a világ legmagasabb lovas emlékműve. Látgatás a szobor-óriás alatti, sztyeppei kultúrák (hun, türk, mongol) kiállító teremben, majd fényképezkedés az arany-kandzsika előtt. Feljutás a szobor lovának fejébe – szembenézés a nagykánnal, majd a környék sztyeppés lankáinak „légi-fényképezése”. Továbbutazás a XIII. Sz. Nemzeti Parkba. A Dzsingiz korát bemutató rekonstruált tábor tökéletesen mutatja be a világhódító mongolok életkörülményeit. A Dzsingiz korabeli tábor bejárása. Esti visszaérkezés a mongol fővárosba. Mongol barbecue vacsora.

 • 15. nap

  Ulánbátor - Budapest

  Hazautazás menetrend szerinti repülőjárattal, moszkvai átszállással Budapestre.

Időpont: 2018.08.03 - 2018.08.17.

Időtartam: 15 nap / 14 éj

Részvételi díj: 815 000 Ft/Fő

UNESCO Világörökségi helyszínek:

 • Mongólia - Orhon völgy (természeti)
 • Oroszország – Bajkál-tó (természeti)

Részvételi díj tartalmazza:

 • Lisztvjankában, Irkutszkban és Ulánbátorban szállodákban kétágyas szobákban, Olhon-szigeten kétszemélyes faházakban, négyszemélyes hálókocsikban vonaton, illetve kétszemélyes jurtában
 • félpanzió (Olhon szigeten teljes panzió)
 • a megadott programokat
 • a helyszíni közlekedést
 • a vonatjegyet Irkutszk-Ulánbátor között
 • a szükséges belépőket
 • a magyar nyelvű idegenvezetést

A részvételi díj NEM tartalmazza:

 • repülőjegy irányár illetékkel kb. 315.000 Ft
 • orosz és mongol vízum ügyintézéssel 49 000 Ft
 • Útlemondási biztosítás 1,5%

Egyéb költségek:

 • BBP biztosítás
 • borravaló (sofőrök, mongol idegenvezető) kb. 140 USD
 • Egyágyas felár szállodákban - 115.000 Ft
 • Elhelyezés a vonaton kétágyas kupéban kérhető 52.000 Ft/fő

További információk:

Jurta táborok: Az utazás során használt jurta táborokat az elmúlt 10 évben építették ki, a nemzeti parkokat járó, elsősorban nyugati látogatók számára. A táborokban zuhanyzó és WC található, a napi tisztálkodás megoldott

Vízum: A vízumhoz szükséges Oroszországra és Mongóliára is érvényes betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás (irodánkon keresztül is köthető), illetve a hazautazás dátumához képest minimum 6 hónapig érvényes útlevél, melyben legalább két-két egymással szemben elhelyezkedő üres oldal található az oroszországi és mongol vízum bejegyzéséhez (az üres oldalaknak a „vízum” résznél kell lenniük, nem pedig a „magyar hatóságok bejegyzései” résznél). Továbbá 2 db, fél évesnél nem régebbi, színes, szemből fényképezett, fehér hátterű igazolványkép. (3,5 x 4,5 cm)