izrael

Izrael a Földközi-tenger partján fekszik, földrajzi változatossági egyedi: hegy, sivatag, tenger és tó váltakozik. Az állam a világ vallási bölcsője, kulturális és egyetemes jelentőségű szent föld. Természeti szépségekben bővelkedik az ország: a Negev-sivatag hegyei és kráterei, a Holt-tenger kopár partvidéke, a Jordán-folyó és a Genezáreti-tó környéke rengeteg érdekességet tartogat. Az aktív kikapcsolódást kedvelők is megtalálhatják számításaikat: számos kerékpáros útvonal található itt, evezős- és gyalogtúrákat is tehetünk. Ne felejtse el felfedezni a bazárokat és a híres Karmel piacot sem. Aki a passzív kikapcsolódást kedveli, az se csüggedjen: kb. 275 km hosszú partszakasz és számtalan strand várja az idelátogatókat.

A természet kedvelőinek:

A legismertebb természeti kincs Izraelben a Holt-tenger, mely a Föld legsósabb vize. Próbálja ki milyen lehet a víz felszínén lebegni, és emellett élvezze a víz jótékony hatásait is! Látogassa meg a Genezáreti-, másnéven a Kineret-tavat, mely a Föld legalacsonyabban fekvő édesvizű tava.

A kultúra kedvelőinek:

Izraelről mindenkinek Jeruzsálem juthat eszébe először, hiszen itt találjuk a legtöbb kulturális látnivalót az országban. Maszada sziklaszirtjeinél fedezzük fel Nagy Heródes egykori erődjét, ahonnan csodás panoráma tárul elénk a sivatagra és a Holt-tengerre.

Látnivalók Izrael - www.neckermann.hu
Látnivalók Izrael - www.neckermann.hu

Fontos információk:

Nyelv: A hivatalos nyelv a héber és az arab.

Pénznem: Az ország hivatalos pénznem az Izraeli új Sékel (ILS).

Helyi idő: +1 óra időeltolódás.

Időjárás és éghajlat:

A Földközi-tenger mentén mediterrán klíma uralkodik. A tél rövid és csapadékos, a nyár forró és száraz. A délebbi területek a sivatagi övhöz tartoznak. A Holt-tengernél a forróság jellemző, télen sem csökken 20 °C alá a hőmérséklet, viszont az éjszakák hidegek.

Közlekedés:

Autóbusz: A legegyszerűbb és legolcsóbb közlekedési lehetőség Izraelben. A kis távolságok miatt érdemes ezt választani.

Vonat: Az országban egy vasútvonal van csak, itt napi egy járat közlekedik Haifa és Tel-Aviv között.

Taxi: Kedvelt közlekedési forma Izraelben, az európai viszonylathoz képest olcsóbb. Az indulás előtt érdemes megállapodni az árról a sofőrrel.

Érdekességek:

Víz alatti múzeum: Caesarea a világ első víz alatti múzeuma. A búvárok úszva fedezhetik fel a különböző romokat 4 különböző útvonalon keresztül. A tájékozódást vízhatlan térkép segíti. Az egyik útvonal sznorkelezőknek is megfelelő, a többi kb. 2-10 méter mélységű.

Bibliai Állatkert: A Jeruzsálemben található állatkertben a Bibliában szereplő állatokat mutatják be. Mintegy 2200 állat él a közel 25 hektárnyi területen. Érdekessége, hogy az állatok kóser étrendet követnek.

Régiók/Települések:

Haifa: Haifa Észak-Izrael legnagyobb városa. Kikötőváros, a Földközi-tenger partján fekszik, kb. 90 km-re Tel-Avivtól. Egyik nevezetessége a Kármel-hegy, melynek két felfedeznivalója a kolostor és Illés barlangja. Az ország leglátogatottabb botanikus kertje a bahái kert, ahol a hosszú lépcsősor tetején egy templomszerű épületet találunk. A kert az UNESCO Világörökség része. Ha a kultúra mellett szórakozásra is vágyik, keresse fel a Ben Gurion úton lévő szórakozónegyedet.

Jeruzsálem: Jeruzsálem az egyik legősibb város 3 részre különül el. A fallal körülvett Óvárosban találhatók a legfőbb nevezetességei, mint a Szent Sír Bazilika, a Templomhegy, Mária sírja, a Sziklamecset, és talán a leghíresebb a Siratófal. A Siratófal érdekessége, hogy az év során a fal repedéseibe tett cédulákat összegyűjtik, majd a hagyományok szerint az Olajfák hegyén elássák őket. Az ország nyugati részét a modern város képe jellemzi. Mindenképpen sétáljon el a Mamilla negyedbe, ahol a múlt találkozik a jelennel. Itt található Jeruzsálem legimpozánsabb sétálóutcája.

Tel-Aviv: Izrael második legnagyobb városa a Földközi-tenger partján. A várost a fiatalos hangulat, mediterrán klíma, szép tengerpart jellemzi. A legtöbb kulturális látnivalóval Jaffa óváros rendelkezik. Itt igazi közel-keleti hangulat uralkodik szűk sikátorokkal, bazárokkal tarkítva. Tel-Aviv város az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel a közel 4000 bauhaus stílusú épületnek köszönhetően. Barangolja be a város legnagyobb piacát, a Hacarmel piacot, ahol megkóstolhatja a helyi specialitásokat. A városnézést kösse össze egy kis tengerparti kikapcsolódással, hiszen Tel-Avivban számos szép strand is található.

1993-2019 © N-U-R Neckermann-utazás Szolgáltató Kft. – minden jog fenntartva