Nyílt szó

Építkezések: Bulgária az utóbbi években egyre kedveltebb a turisták körében, ezért folyamatosan újabb szállodákat építenek. Egyes esetekben az építkezések zaja zavaró lehet.

Pótágy: A harmadik ágy vagy pótágy általában kanapét (esetenként kihúzható ágyat) jelent, melynek használata esetén a szobában rendelkezésre álló hely lecsökken. Étkezés: Elő- és utószezonban a büféétkezést menüválasztás helyettesítheti. Kérjük, legyenek tekintettel arra, hogy nem minden szállodában áll rendelkezésre megfelelő szakképzettségű személyzet, illetve hogy a helyi étkezési szokásoknak megfelelően az ételeket általában csak langyosan tálalják!

Borravaló: A mindennapi élet része, ezért szinte mindenhol el is várják. Kérjük, mindenképpen kalkulálják bele az útiköltségbe!

Fényképezés: A film Bulgáriában drágább, ezért érdemes elegendő mennyiséget magunkkal vinni. Emberek fényképezése előtt mindenképpen kérjenek engedélyt! Szezonidők: Elő- és utószezonban még vagy már nem minden sportolási lehetőség üzemel. A főszezonban számítani kell arra, hogy a szórakozóhelyek késő éjszakáig nyitva tartanak, ezért a környékük eléggé zajos.

Légkondicionálás: Energiatakarékossági okokból előfordulhat, hogy a légkondicionáló berendezések csak bizonyos időszakokban illetve csak nagy hőség esetén működnek. A szálloda saját hatáskörébe tartozik, hogy mikor szünetelteti a klímaberendezéseket, illetve hogy azokat csak időszakosan üzemelteti.

Technikai feltételek: Időnként előfordulhat, hogy kimaradások lépnek fel a víz- és áramellátásban. A technikai berendezések javítása esetenként hosszabb ideig tarthat.

Bankkártyák: Minden üdülőterületen rendelkezésre állnak bankautomaták, amelyekből naponta maximum 200 Leva vehető fel. 2002 óta majdnem minden üzletben lehet bankkártyával fizetni. Euróval illetve utazási csekkel lehet fizetni a szállodákban, illetve be is váltják azt.

Időjárás: Elő- és utószezonban előfordulhat hogy az időjárás hűvösebbre fordul, ilyenkor a szállodákban is hidegebb lehet.

Telefon: A szállodai szobákból való telefonálás díja általában a háromszorosa a normál tarifának. Célszerűbb telefonkártyát vásárolni és utcai fülkéből telefonálni. A mobiltelefonok általánosságban - szolgáltatótól függetlenül - jól működnek.

Strand: A klímaváltozások, a széljárás és az erős hullámzás hatására a strandon moszatok, algák és egyéb tengeri szennyeződések jelenhetnek meg.

Ellátás: Kérjük, vegyék figyelembe, hogy nem minden szállodában dolgozik szakképzett személyzet. Bulgáriában, a déli országokhoz hasonlóan mások az étkezési szokások. Az ételeket melegen vagy langyosan szolgálják fel.


Bulgária

Legfontosabb tudnivalók

Bulgária Délkelet-Európába, a Balkán-félszigeten található. A Fekete-tenger partján fekszik, 378 km hosszú homokos tengerpartja lassan mélyül. Fővárosa, és egyben legnagyobb városa Szófia. Az ország felszíne változatos, majdnem fele dombos-hegyes. Nagyobb hegységei: Bolgár-középhegység, Balkán-középhegyég, Rila-Rodope masszívum. Utóbbiban található az ország legmagasabb csúcsa, a Musala, mely 2 925 méter. Az első bolgár állam i.sz. 632-ben alakult meg, később Bulgária bizánci és török uralom alatt állt. A 19. században vált újra függetlenné. 2007. óta az EU tagja. Az ország vallása ortodox keresztény.

Nevezetességek, látnivalók

Az ország gazdag történelmi öröksége, izgalmas és gyönyörű tájai, valamint kellemes, homokos tengerpartja évről-évre egyre több turistát vonz. Országszerte találhatóak régészeti ásatások, ókori városmaradványok. Világörökségi védelmet élvező természeti szépségei: Pirin Nemzeti Park, Srebarna Rezervátum – mindkettő gazdag növény- és állatvilága, csodálatos természeti szépsége miatt nyerte el a védettséget. Trák sírokat találhatunk Sveshtari és Kazanlak közelében, de izgalmas látnivaló Ivanovo sziklába vájt templomai és kolostorai is. Az ország egyik jelképe a Madara-hegység sziklába vésett lovasa, melyet a kisebb pénzérméken is láthatunk. A hegyekben bújik meg Bulgária leghíresebb és egyik legszebb látnivalója, a 10. században alapított Rila- kolostor. Ez az elmúlt századokban nem csupán a vallás, de a bolgár tradíciók és nyelv őrzője és védelmezője is volt.

Szófia: A nyaralók hada általában elkerüli az ország nyugati részén fekvő fővárost. Szófiát az i.e. 7. században a trákok alapították. A helyszínválasztás oka egy forrás volt, mely még napjainkban is ad vizet. Itt találhatóak az ország főbb intézményei, egyetemei, de Szófia az üzleti és kulturális élet központja is. Híres látnivalója az Alekszander Nyevszkij katedrális, mely a főváros legnagyobb temploma. A kívül-belül pazar, neobizánci stílusú katedrális 76 méter hosszú, 53 méter széles, és 7 000 ember fér el benne; 52 méter magas templomtornyában 12 harang bújik meg. Belső díszítését Oroszország és Bulgária legjobb művészei készítették. A Banya Bashi mecset a török uralom emléke, ez Szófia egyetlen megmaradt mecsete. A város forrásvizére épült neobizánci fürdőépületet a közelmúltban újították fel – a fürdőközpont mellett a város történetét bemutató múzeumnak is helyet ad. A cári palota a török uralom alatt a szultán helytartójának otthonaként, és egyúttal közigazgatási központként szolgált. Bulgária függetlenedése után az uralkodó palotája lett, ekkor osztrák stílusban alakították át. Ma a Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum található itt. A város legöregebb épülete, a Szent György-rotunda a 4. századból maradt ránk. Közvetlenül mellette a ókori Serdika város feltárt romjai tekinthetők meg. A környék talán legszebb történelmi emléke a fenyőfákkal övezett erdős részen található, világörökségi védelem alatt álló, Boyana-templom. A templom alapjait a 11. században tették le, majd a 13. és 19. században is alakítottak rajta. Freskói a 13. században készültek, a képekről megismerhető a korabeli bolgár élet, és megtalálható rajta két cár és cárné arcképe is.

Várna: A tengerpart legnagyobb és legnépszerűbb városa, mely méltán érdemelte ki a „Bulgária nyári fővárosa” címet. A város nem csak turisztikailag, de a kereskedelemben, tengerhajózásban is lényeges szerepet tölt be. A tartalmas nyaralást garantálja a tengerpart szépsége és Várna gazdag történelme is. Itt találták a világ legrégibb aranykincsét, mely a régészek szerint az i.e. 5 évezred közepéről származik. Az aranykincs napjainkban a Várnai Régészeti Múzeumban tekinthető meg. A környék tavai, karsztforrásai már az őskor óta vonzzák az embereket. A város népszerű látványossága az akváriumot, delfináriumot, csillagvizsgálót, Természettudományi Múzeumot, Állatkertet, vidámparkot, szabadtéri színházat magában foglaló hatalmas park. A tengerparti sétányon szórakozóhelyek, éttermek, kávézók sorakoznak. A városban több, különleges orthodox templom is található, melyek közül a legimpozánsabb az orosz minta alapján készült Szűz Mária Mennybementele-katedrális. Várna egyik fő látnivalója a Balkán-félsziget legnagyobb római fürdőjének maradványa. Szerencsére az építmény falainak nagy része meglepően épen megmaradt, így a romok között sétálva máig jól láthatóak az egykori fürdőtermek, öltözők és más helyiségek is. A fürdő szomszédságában áll a 17. századból származó Szent Anasztáz-templom, melynek bámulatos szentképfala és faragott trónszéke kiemelkedő értékű. A török időken 18 mecset állt a városban, mára kettő maradt meg közülük. A várostól délre a Dzhanavara Parkban 4-5. századi templom maradványai tekinthetők meg, különleges mozaikjai miatt sok turista látogat el ide. Az Evksinograd-palota Várna városközpontjától 8 km-re található. Egykor nyári királyi rezidencia volt, ma kormányüléseknek és elnöki rendezvényeknek ad otthont. Függően a rendezvényektől, hatalmas parkja, egyes épületei az utazók számára is látogathatóak. A háromszintes kastély francia stílusban épült. A földszinten fogadótermek, zeneszoba, étkező található, az első emeleten helyezkednek el a hálótermek, míg a második szint a személyzetnek adott otthont. A kastély borászata 12 féle, igen jó minőségű bort termel, az itteni nedűt tartják Bulgária legjobbjának. A park angol és francia kertépítési sílust ötvöz, 310 különböző növényfaj és több mint 50 000 fa található benne.

Neszebár: A Fekete-tenger partján, egy félszigeten található ókori várost nyáron turisták hadai lepik el. Az egyik legnépszerűbb nyaralóhely, a Napospart, a várostól északra található, így nem csoda, hogy a 3000 évnyi történelmet bemutató Neszebár igen kedvelt az utazók körében. A trákok által alapított városban jártak a görögök, rómaiak, bizánciak, törökök – és minden korszak emléke fellelhető itt. I.sz. 680-tól a Bizánci Birodalom püspöki székhelye volt. A városfalon belül megcsodálhatjuk a hagyományos faházakat, és összesen mintegy 40 templomot is. A régi város valóságos kis ékszerdoboz: 1993 óta az UNESCO világörökségi védelmét élvezi. A szűk, keskeny utcákra autóval tilos behajtani, így gyalogosan kell bejárni a főbb látnivalókat: szélmalom, bizánci kapubástyák, Eleuszi Szűz Mária templomának romjai, Keresztelő Szent János-templom, Mihály- és Gábriel arkangyal-temploma, Megváltó-templom. A műemlék házak: Szkuliev-ház, Hadzsi-Tranosz-ház, Kjucsuk-ház, Vasziloglu-ház.

Jelentősebb nyaralóvárosok

Várna/Aranypart: Az üdülőhely nevét a 4 km hosszú és 50 m széles, aranyhomokos strandról kapta, mely Várna belvárosától 17 km-re északra található, de gyakorlatilag már egybeépült a várossal. A strand fölött egy új vízipark, az Aquapolis található. Az esti kikapcsolódásról diszkók, varieté-műsorok és koncertek gondoskodnak. A parti sétányon bárok, kávézók és éttermek sorakoznak. A különböző vízi és szárazföldi sportok kedvelői sem fognak itt csalódni. Az Aranypart gyógyfürdő-központban akár gyógyulni is lehet. A busztranszfer Várna repülőterétől kb. 45 perc.

Obzor: Várna és Burgasz között található nyaralóhely, tele apró kávézókkal és éttermekkel. A város fölött található a Kozyak vár romja és római várfal-maradványok. Strandja 7 km hosszú, lassan mélyülő, ahol számtalan vízisportot lehet kipróbálni.

Napospart: Burgasztól 30 km-re található üdülőhely a Fekete-tenger partján. 8 km hosszú, aranysárga, finomhomokos, fokozatosan mélyülő tengerpartja és kristálytiszta tengervize miatt minden korosztálynak kiváló nyaralóhely. A parti sétányon számtalan étterem, bár, szórakozóhely található.

Pomorie: Burgasztól kb. 20 km-re északra található kis település, viszonylag kevés szórakozási lehetőséggel. Ez az egyik legolcsóbb bolgár üdülőhely. A városhoz tartozik egy 8,5 km2 területű sóstó, az itteni iszap gyógyhatása miatt is sokan keresik fel a várost.

Sveti Konstantin: Várna centrumától 10 km-re található közkedvelt nyaralóhely, mely nevét a központban található 18. századi kolostorról kapta. Nyugodt, csendes pihenőhely, ahol szép parkosított környezet várja a nyaralókat. Itt találhatóak a kormányzati üdülők is.

Időjárás

Az ország időjárása nagyban függ a tengerszint feletti magasságtól. A Fekete-tenger partján mediterrán a klíma, nyáron 28-35C közötti hőmérséklettel. Esős hónapok a május, október és a november. Télen 0 - -7C közötti hőmérséklet az átlagos, de ritkán előfordulhatnak ennél hidegebb időszakok is. Az ország belsejében inkább kontinentális az éghajlat, itt nagyobb a különbség a téli és a nyári hőmérséklet között. Bulgária északi része hidegebb és csapadékosabb, mint a déli. A tenger hőmérsékelte július-augusztusban a legmagasabb, átlagosan 23-24C körüli.

Gasztronómia

A helyi ételspecialitások általában sok-sok zöldséggel, báránnyal, hallal és sajttal készülnek. Híresen finom a bolgár joghurt, melyet nem szabad kihagyni a menüből. Jellegzetes levesük a joghurtos, tojásos csirkeleves, a csorba. A bolgár konyha rokonságban áll a szerb, a görög és a török gasztronómiával: ez különösen a húsételek terén vehető észre: a kebapcse roston sült kobászkái, vagy kjufte pirított húspogácsái bizony nem csak nevükben hasonlítanak a szomszédos országok ételeire. A mai bolgár konyhában különösen nagy szerep jut a paradicsom- és uborkasalátának, a joghurttal nyakon öntött hagymás-uborkás vegyes salátának – ez utóbbi az ismert sopszka-saláta. Sokszor fordul elő a sültpaprika-saláta és népszerűek a sült padlizsánból készülő ételek is. Az ínyencek ne hagyják ki a rózsasziromból és cukorból sűrűre főzött rószaszirupot. Mint minden tengerparti országban, itt is népszerűek a különböző halételek. Az étlapon leggyakrabban megtalálható halak a palamud, mely fehér húsú, nem zsíros, alig szálkás hal, a roston sütött lefer, a kalkan, a „bolgár lepényhal”, és a caca, mely a legolcsóbb, legnépszerűbb halfajta. Desszertjeik mézzel vagy cukorsziruppal készülnek, itt is gyakran lehet találkozni a török eredetű mézes-diós baklavával. A banica sós-túrós rétes.

Kisokos

főváros: Szófia

magyar külképviselet: A magyar nagykövetség Szófiában található

Cím: ul. 6-ti. Septemvri 57. Sofia -1000

Telefon: (00)-(359)-(2) 963-1135, (00)-(359)-(2) 963-1136

Fax: (00)-(359)-(2) 963-2110

E-mail: embassy.sof@kum.hu

Web: http://www.mfa.gov.hu/emb/sofia

Tiszteletbeli konzul: Jordan Petkov Jordanov

Cím: 9000 Várna, ul "Frederic J. Curie" 48.

Tel: 00-359 (52) 612-981

E-mail: jjordanov@bhcham.org; office_varna@sirmatravel.bg

Repülési idő: 1 óra 30 perc

hivatalos nyelv: bolgár

fizetőeszköz: leva

időzóna: Magyarországhoz képest + 1 óra

útlevél- és vízuminformáció: Magyar állampolgárok vízum nélkül, érvényes úti okmánnyal utazhatnak be

oltás: kötelező oltás nincsen

országhívószám: 359

elektromos hálózat: 220V, európai szabvány

közlekedés: jobb oldalon

bővebb információ: www.bulgaria-travel-guide.com, www.mybulgaria.info, www.bulgariatravel.org, www.travel-bulgaria.com, www.bgtravel.com, www.visitnessebar.org

 

Tudta-e, hogy…

- Bulgáriában született Spartacus;

- itt található a világ legrégibb ortodox pravoszláv temploma;

- a bolgárok által használt joghurtkultúra csak ezen az éghajlaton él meg;

- a híres bolgár rózsaolaj világhírű parfümök alapanyaga;

- Bulgáriában ejtették el Európa legnagyobb medvéjét

- A bolgárok fejcsóválása igent jelent.

Eseménynaptár:

Február 14 - Trifon Zarezan napja: ez a a bortermelők, kocsmárosok és kertészek napja

Február/Március – Böjt előtti utolsó vasárnap, Szirni Zagovezni napja: maskarás, zajos télbúcsúztató felvonulás

Március 1 – Tavasz kezdete

Március – Nagyböjt első szombatja, Tódor-nap: lóversenyzés (kusia)

Március 3 - Bulgária török uralom alól való felszabadulásának napja

Április – Húsvét előtti utolsó szombat, Lázár nap: lazaruvane, a mezők, legelők, erdők és fiatal leányok ünnepe

Május 6 – György-nap, a Bolgár Hadsereg napja

Május – Nemzetközi Fesztivál Várnában

Május 21- Szent Konstantin és Elena napja

Május 24 – A szláv írásbeliség és kultúra napja

Június Rózsafesztivál Kazanlakban

Július – Burgaszi Dalfesztivál

Július 24- Keresztelő Szent János ünnepe

Augusztus eleje – Nemzetközi Jazz Fesztivál Banszkóban

Augusztus vége – Nemzetközi Szófiai Folklórfesztivál

Szeptember 6 – Bulgária egyesülésének napja

Szeptember 22 – Függetlenség napja

Október első két hete – szüret Melnik környékén

November 1 – Nemzeti Felkelés ünnepe

Aranypart

Bulgária elsősorban változatos természeti szépségeivel és kellemes klímájával vonzza a nyaralókat A Fekete-tenger finomhomokos strandjai mentén lágy dombok húzódnak, mögötte pedig a Balkán-hegység magasodik. A Bolgár Riviéra folyamatosan fejlődik, változik. Új éttermek és tavernák nyílnak a nyaralóhelyeken bolgár és nemzetközi ízekkel. Régi és modern bárok valamint szabadtéri diszkók várják a szórakozni vágyókat. Nem utolsó sorban pedig mindenképpen érdemes megemlíteni az újonnan épített vagy frissen felújított szállodákat, melyek legtöbbje úszómedencével is rendelkezik. Egyedül utazók, családok

és fiatalok egyaránt megtalálják itt a számukra legmegfelelőbb kikapcsolódási lehetőséget.

Információ

Diplomáciai képviselet:

Magyar Köztársaság Nagykövetsége

ul. 6-ti. Septemvri 57., Szófia - 1000

Tel.: 00-359-2963-1135

Ügyelet: 00-359-88-8813-080

E-mail: embassy.sof@kum.hu

Neckermann Service: Az iroda/helyi képviselő címe és telefonszáma a szállodában kifüggesztett táblán található.

Időeltolódás: 1 óra

Magyarország: 14.00 óra

Bulgária: 15.00 óra

Pénznem: Leva (BGN).

Feszültség: 220 Volt.

Beutazási szabályok: Érvényes úti okmány (útlevél vagy személyi igazolvány) szükséges a beutazáshoz, melynek a beutazástól számítva még 3 hónapig érvényesnek kell lennie.

Telefonhívás: Hívás Magyarországra: 0036.

Devizaelőírások: A be- és kiutazásnál bejelentés nélkül 9.999,- Levának megfelelő konvertibilis valuta vihető be illetve ki az országból. A Leva kivitele az országból szigorúan tilos.

 

ARANYPART

A 3,5 km hosszú Aranypart neve egy mondából származik: kalózok egy arannyal teli kincses ládát ástak el a tengerparton. A föld bosszút állt a banditákon és homokká változtatta az elrejtett kincset. A Várnától 17 km-re található strandszakasz egy különleges fákkal tarkított nemzeti park közepén fekszik. Számos szórakozási lehetőségnek köszönhetően változatos tengerparti nyaralásra számíthat, aki idelátogat. A busztranszfer Várna repülőteréről kb. 45 perc.

SVETI KONSTANTIN

A Várnától 8 km-re fekvő Sveti Konstantin az egyik legrégebbi gyógyüdülőhely a Fekete-tenger partján. A számtalan kristálytiszta vizű, finomhomokos öböl egyikében biztosan megtalálja azt a nyugalmat és pihenést, amire vágyik. A busztranszfer a repülőtérről kb. 40 perc.

Napospart

Bulgária éghajlatilag európai és ázsiai hatásokkal egyaránt rendelkezik, tengerpartján kellemes klímájával és változatos tájegységeivel vonzza az üdülni vágyókat. Végtelen hosszú, finomhomokos strandjai mellett találkozhatunk erdős domságokkal, valamint az ország szívében magasodik a lenyűgöző Balkán-hegység. Az ország kultúrájában is keveredik a mediterrán lazaság és a keleties vendégszeretet. Bulgária mindenki számára páratlan nyaralást ígér. Akár egy fürdőzés a kristálytiszta tengerben, esetleg egy kávé az óváros egyik eldugott, kis utcájában vagy szórakozás a nyaralóközpontok lüktető éjszakai életében - mindenki számára felejthetetlen nyaralást garantálnak az itt eltöltött napok.

Információ

Diplomáciai képviselet:

Magyar Köztársaság Nagykövetsége

ul. 6-ti. Septemvri 57., Szófia - 1000

Tel.: 00-359-2963-1135

Ügyelet: 00-359-88-8813-080

E-mail: embassy.sof@kum.hu

Neckermann Service: Az iroda/helyi képviselő címe és telefonszáma a szállodában kifüggesztett táblán található.

Időeltolódás: 1 óra

Magyarország: 14.00 óra

Bulgária: 15.00 óra

Pénznem: Leva (BGN).

Feszültség: 220 Volt.

Beutazási szabályok: Érvényes úti okmány (útlevél vagy személyi igazolvány) szükséges a beutazáshoz, melynek a beutazástól számítva még 3 hónapig érvényesnek kell lennie.

Telefonhívás: Hívás Magyarországra: 0036.

Devizaelőírások: A be- és kiutazásnál bejelentés nélkül 9.999,- Levának megfelelő konvertibilis valuta vihető be illetve ki az országból. A Leva kivitele az országból szigorúan tilos.

NESZEBÁR

Neszebár eredeti légkörét megőrző, ismert nyaralóhely, amely egy félszigeten fekszik, és egy földnyelvvel kapcsolódik a szárazföldhöz. A 3000 éves óvárost a Fekete-tenger veszi körül. 1983 óta a világöröksége része, amelyet egyedülálló földrajzi fekvésével és építészeti stílusával érdemelt ki. Több mint 40 temploma a Balkán legjobb álapotban megmaradt templomai közé tartozik. Sétáljon el Neszebár szállodákkal tarkított újvárosától az óváros romantikus utcácskáiba, ahol megtekintheti a különleges, fából faragott erkélyekkel díszített házakat és pompás homlokzatokat illetve a kikötőt! Élvezze a csodálatos kilátást, amely a végtelen tengerre nyílik! A busztranszfer Burgasz repülőteréről kb. 30 perc.

NAPOSPART

A 7 km hosszú és 150 m széles, sekély finomhomokos Napospart kitűnő vízminőségével egy igazi családi és gyermekparadicsom. A központban, a parti sétány és a sétáló utcák mentén számos bevásárlási és szórakozási lehetőség valamint étterem és bár várja a változatos nyaralásra vágyó vendégeket. A busztranszfer Burgasz repülőteréről kb. 45 perc.

POMORIE

Hatalmas kiterjedésű mezők és szőlőskertek várják délen az idelátogatókat. A kis, festői Pomorie egy félszigeten fekszik, gyümölcsöskertekkel és szőlőhegyekkel körülvéve. A közelben fekszik egy kis tó, amelyben gyógyhatású Liman-hab található, melyet különböző gyógykezelésekhez használnak. A busztranszfer a repülőtérről kb. 45 perc.

DUNI ROYAL RESORT

A Duni Royal Resort üdülőkomplexum több szállodát foglal magába, amelyek együttese egy kis bulgáriai falut alkot. A Duni Royal Resort egy természetvédelmi területen fekszik, ahol számos ritka madárfaj élőhelye található. A busztranszfer a repülőtérről kb. 60 perc.

SVETI VLAS

A marhakereskedők védőszentjéről elnevezett település kb. 3 km-re fekszik Naposparttól. A Balkán-hegység déli vonulatai itt ütköznek a Fekete-tenger partjaiba, amelynek köszönhető a környék kellemes klímája. Élvezze a nyugalmat a strandon, este pedig merüljön el Napospart lüktető éjszakai életében. A busztranszfer a repülőtérről kb. 50 perc.
  Bulgáriai szállások

 

  Legjobb bulgáriai ajánlataink

Napospart
50 €/főtől* (15 715 Ft)
Értékel
4,5