Nyílt szó

Nyugalom: Évről-évre fejlődik az idegenforgalom, a sziget egyre népszerűbb a turisták körében. A vendégágyak számát fokozatosan növelik, így folyamatosan szállodák épülnek. Előfordulhatnak zavaró zajok az építkezések, renoválási és javítási munkák miatt.

Elő-/utószezon: A szállodák telítettségének megfelelően elő-/utószezonban bizonyos berendezéseket illetve sport- és szórakozási lehetőségeket korlátozottan üzemeltetnek. A részvételi díj gyakran tartalmazza a sportszerek és pályák használatát, nagy érdeklődés esetén ezek csak korlátozott számban vehetők igénybe. A vízi sporteszközöket csak kedvező időjárás esetén lehet kölcsönözni.

Nyelv: A hivatalos nyelv a görög. Az általános idegen nyelv az angol. Gyakorta az étlap is angol nyelvű.

Elhelyezés: A háromágyas szobák tulajdonképpen kétágyas szobák, ahol egy harmadik, ún. pótágy kerül elhelyezésre, amely nem teljesen nyújtja egy normál ágy kényelmét.

Légkondicionálás: Csak bizonyos időszakokban illetve nagy hőség esetén működnek. A klímaberendezések működtetése és beállítása (hideg/meleg) a szálloda saját hatáskörébe tartozik.

Étkezés: Alacsonyabb telítettség esetén, elsősorban az elő- és utószezonban előfordulhat, hogy a büféétkezést menüválasztás helyettesítheti.

Ruházat: A legtöbb szállodában/apartmanlétesítményben a vacsoránál az alkalomhoz illő viselet (férfiaknak hosszúnadrág, magasabb kategóriában nem farmer vagy rövid szoknya) ajánlott. Kirándulások alkalmával, kolostorok látogatásakor kényelmes, visszafogott ruházat (nem sort, miniruha, fedetlen vállak) valamint megfelelő cipő ajánlott. A Troodos-hegységbe történő túrák során melegebb öltözet javasolt.

Közlekedés: Cipruson baloldali közlekedés van érvényben, a biztonsági övek használata kötelező, és alkohol fogyasztása tilos az autóvezetők részéről. A megengedett sebesség lakott területen 50 km/óra, lakott területen kívül 80 km/óra, autópályán 100 km/óra.

Taxik/buszközlekedés: A taxik rendszámtábláján "T" megkülönböztető jelzés található. A viteldíj taxaméterrel kerül megállapításra, mértéke üdülőhelyen belül kb. 5-7,5 € (felár éjszakai utazás, várakozási idő és csomagok esetén). A gyűjtőtaxik kedvezőbb árúak (előrendelés ajánlott). Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a gyerekülésért kb. 10,- € fizetendő a taxisorfőrnek. A menetrend szerinti buszhálózat a településeken belül jól kiépített, a viteldíj viszonylag jutányos.

Borravaló: A kiszolgálás díját általában az árak már tartalmazzák, megfelelő szolgáltatás esetén a pincérek/taxisofőrök a számlán felül kb. 10% borravalót várnak el.

Telefon: A szállodai szobákból való telefonálás díja általában a háromszorosa a normál tarifának. Célszerűbb telefonkártyát vásárolni és utcai fülkéből telefonálni. A mobiltelefonok általánosságban - szolgáltatótól függetlenül - jól működnek.

Fényképezés és filmezés: A helyi emberekről készített felvételek előtt mindenképpen kérjenek engedélyt! A katonai létesítmények és a Ciprust kettéosztó tűzszüneti vonal területének fényképezése és filmezése szigorúan tilos! Egyes antik látványosságoknál a kamera és fényképezőgép használatáért (vaku és állvány nélkül) további belépőjegyet kell fizetni. A film Cipruson drágább, ezért érdemes elegendő mennyiséget magunkkal vinni. Az előhívás ezzel ellentétben általában olcsóbb.

Esküvő Cipruson: A nyári hónapok alatt egyre gyakoribbak és kedveltebbek a turisták körében is. Általában egyes szállodák elkülönített részeiben zajlanak.

Dohányzás: Nyilvános helyeken (pl. éttermekben, szálloda hallban, bárokban) TILOS dohányozni!

Vízminőség: Az Európai Unió hivatalos tanulmánya megállapította, hogy más EU tagállamokkal összehasonlítva Cipruson a legjobb az egyes partszakaszok vízminősége. 52 Kék Zászló díjjal kitüntetett strand (2010. júniusi adat) teszi tökéletessé a fürdőzés élményét (a díjat nemzetközi zsűri ítéli oda minden év júniusában a strandok és kikötők minőségéért, a Foundation for Environmental Education irányvonalainak megfelelően).


Ciprus

Itt, ahol Aphrodité, a szépség és a szerelem istennője a legenda szerint kilépett a tenger habjaiból, még ma is szétválaszthatatlan a mítosz és a valóság. Az élő mondavilág szerves része a mindennapoknak, amelyet mi is személyesen tapasztalhatunk, ha elutazunk Ciprusra, ahol mindenkit rabul ejt a pillanatonként változó táj. Hegyvidék szikár csúcsokkal, lágy dombokkal, mély völgyekkel, termékeny, zöldellő síkságok és körös-körül a tenger. Csend és nyugalom, régi kultúrák, vidám jelen, napfény és víz kínálják a sokszínű nyaralás pompás lehetőségét. Évi 340 napsütéses nap, átlátszóan tiszta, lágyan simogató tenger, ami idecsábítja a turistákat. A sziget lakóinak vendégszeretete a garancia arra, hogy kellemes pihenés vár ránk ezen a szigeten!

KULTÚR TIPP

Ciprus izgalmas történelme 10000 évre nyúlik vissza. Hagyja magát elvarázsolni az antik települések, római színházak, a Troodos-hegységben található kolostorok, freskókkal díszített, bizánci templomok és velencei várfalak látványától! A kultúra rajongóit fantasztikus szabadtéri, zenei és színházi előadások is várják.

Információ

Diplomáciai képviselet:

Magyar Köztársaság Nagykövetsége

Prodromou & 2 Demetracopoulou str.

3. emelet, Antonis Zenios Tower 1090 NICOSIA

Tel.: 00-357-22-459-130

Ügyelet: 00-357-99-486-468 (mobil)

E-mail: huembnic@cytanet.com.cy

Neckermann Service: Az iroda/helyi képviselő címe és telefonszáma a szállodában kifüggesztett táblán található.

Időeltolódás: 1 óra

Magyarország: 12.00 óra

Ciprus: 13.00 óra

Feszültség: 240 Volt. Adapter a legtöbb szálloda recepcióján kölcsönözhető, vagy vásárolható a szupermarketben.

Pénznem: Euro.

Beutazási szabályok: Érvényes úti okmány (útlevél vagy személyi igazolvány) szükséges a beutazáshoz, melynek a beutazástól számítva még 3 hónapig érvényesnek kell lennie. A ciprusi görög hatóságok megtagadhatják a beutazást azoktól a személyektől, akiknek az útlevelében Ciprus török határátkelőjének bélyegzője szerepel.

Telefonhívás: Hívás Magyarországra: 0036.

LARNACA

Az élénk életet élő kikötőváros, Larnaca a sziget egyik legrégebbi települése. A kikötőtől klasszicista épületek között érnek el az óváros szűk utcácskáiba. Térjenek be a görög-ortodox Szent Lázár templomba! Látogassák meg a Pierides Múzeumot, a híres Hala Szultán mecsetet vagy a bizánci Panayia Angeloktistos templomot is! Pálmákkal övezett parti sétány vezet az óváros üzleteihez, a sétálóutcán számos taverna, étterem és kávézó sorakozik. Próbálják ki a ciprusi konyha ételspecialitásait! A busztranszfer a repülőtérről kb. 30 perc.

AYIA NAPA

Ayia Napa Kristálytiszta víz, csodálatos strandok, hosszú, homokos partok - melyek közül a legismertebb a Nissi Beach - és kis, sziklás öblök jellemzik ezt az üdülőhelyet. A város határában található a WaterWorld Waterpark, Európa egyik legnagyobb csúszdaparkja. Az egykori halászfalu ma már jelentős turistaközpont, ahol naplemente után szinte mindig pezseg az élet. A kis kikötő mentén számos taverna várja a vendégeket. Látogassák meg a város központjában álló kolostort is, mely egy középkori vár stílusában épült! Szállodáink nagy része nyugodtabb környezetben található, a központtól kicsit távolabb, a tengerparton, de a központ könnyen megközelíthető. A busztranszfer a repülőtérről kb. 45 perc.
  Ciprusi szállások

Spanyolországi szállások

Jelenleg a kiválasztott feltételekkel nincsen ajánlatunk. Kérjük látogasson vissza később, addig is böngéssze oldalunkat az önnek megfelelő nyaralás megtalálásához.
Tovább a kezdőoldalra

 

  Legjobb ajánlataink Cipruson

Legjobb ajánlataink

Jelenleg a kiválasztott feltételekkel nincsen ajánlatunk. Kérjük látogasson vissza később, addig is böngéssze oldalunkat az önnek megfelelő nyaralás megtalálásához.
Tovább a kezdőoldalra