MSC Cruises hasznos tudnivalók A-tól Z-ig

Animáció

Az MSC hajók fedélzetén képzett animátor csapat gondoskodik az utasok szórakoztatásáról. Minden korosztály számára izgalmas programokat nyújtanak: vetélkedők, táncoktatás, sportversenyek, kézműves foglalkozások. A programok ingyenesek.

Áram, csatlakozók

A kabinokban 110V/220V váltóáramú, normál, európai szabványú dugaszoló aljzatok találhatók. A fűtőszálas eszközök (pl. vasaló, cumisüveg melegítő, melegítő párna, vízforraló, stb.) használata nem megengedett, a biztonsági vizsgálatkor ezeket az eszközöket elveszik, és csak a kiszálláskor kapják vissza az utasok.

Beszállás

A beszállás időpontja a voucheren szerepel, ajánlott azonban már 1-2 órával korábban a kikötőbe érkezni. A beszállás legutolsó időpontja 2 órával az indulás előtt van. Aki ennél később érkezik a kikötőbe, azt már nem engedik beszállni.

A kikötőbe érkezéskor a bőröndöket a voucherrel megküldött csomagcímkével ellátva (a voucher utolsó oldalai) le kell adni. A címkével ellátott csomagokat legkésőbb a hajóindulásig a hajó dolgozói eljuttatják a kabinjukba. A bőrönd csak röviddel a hajóindulás előtt érkezik meg a kabinba. Így érdemes váltóruhát és a hajóindulásig szükséges egyéb holmikat egy kis táskába csomagolni, amelyet az utasok kézipoggyászként felvihetnek a fedélzetre. A kézipoggyászban nem lehet szúró, vágó eszköz, a hajón a biztonsági vizsgálatkor elveszik azt.

Biztonság

Biztonságtechnikai okokból a hajó biztonsági személyzetének joga van a bőröndök átnézésére. Azokat a tárgyakat, amelyeket nem vihetők fel a fedélzetre (pl. kés, fegyver, gázspray, vasaló) kiveszik a csomagból. A hajóra ételt, italt csak engedéllyel lehet felvinni, engedély hiányában ezeket a biztonsági személyzet elveszi. Az elvett tárgyakat hazaérkezéskor a biztonsági személyzettől kapott igazolással visszakapják.

Biztonsági gyakorlat

A felszállást követően, indulás előtt egy kb. fél órás mentőgyakorlatra kerül sor, amelyen mindenkinek kötelező részt venni! A gyakorlat előtt minden ID kártyát regisztrálnak, ezzel ellenőrzik a részvételt. A részvétel elmulasztása szankciókkal járhat.

Borravaló

A hajótársaság kötelező borravalót alkalmaz, melyet minden utasnak a fedélzeti depozitból kell kifizetnie. A kötelező borravaló kb. 10 €/fő/éj, gyereknek 2-12 éves korig kb. 5 €/fő/éj. Ha az utas elégedett a személyzet valamely tagjával, van lehetőség a kötelező borravalón felül is megjutalmazni.

Casino

A hajókon kaszinó is található különböző szórakozási lehetőségekkel: roulette, Black Jack, pókerasztalok, nyerőgépek. A fedélzeten csak a kaszinóban van készpénzforgalom, azonban ott is van lehetőség az azonosító kártyával fizetni. A kaszinók csak a tengeren tarthatnak nyitva, a kikötői megállók alkalmával nem üzemelhetnek a szárazföldi előírások miatt.

Csomagok

Az utasok egyszerre több csomagot is felvihetnek a hajóra. Azonban a hajótársaság azt javasolja, hogy személyenként maximum két bőröndöt és két kézipoggyászt vigyenek fel a fedélzetre. A kézipoggyászban nem lehet szúró, vágó eszköz, a hajón a biztonsági vizsgálatkor elveszik azt.

Csoportos hajóút

A NUR Travel által szervezett csoportos hajóutak során az út teljes ideje alatt magyar nyelvű utaskísérő áll rendelkezésre. A csoportos hajóút alkalmával az utasok busszal vagy repülőgéppel jutnak el az indulási kikötőbe. A busz a hajó indulása előtti napon az esti órákban indul Budapestről. A buszindulás időpontja a kikötő távolságától függ. A csoport általában a reggeli/délelőtti órákban érkezik meg a kikötőbe, ahol a csoportkísérővel együtt csekkolnak be a hajóra. A check-in után lehetősége van az utasoknak kiszállni a hajóból és egyénileg felfedezni a várost. Fontos, hogy a hajó indulása előtt minimum 1 órával vissza kell érni a hajóra. A hajóúton az utasok nincsenek a csoporthoz kötve, szabadon tölthetik idejüket. Az ültetett vacsorák alkalmával a csoport tagjait általában egy helyre ültetik. A csoportkísérő minden vacsora után fogadó órát tart a csoport számára, esetleges kérdés, probléma esetén a kísérőhöz lehet fordulni. A kikötések alkalmával a hajótársaság kirándulásokat szervez. A csoportos hajóúton résztvevők részt vehetnek magyar nyelvű kirándulásokon is, melyet még az utazás előtt kell befizetni. Ezt általában helyi magyar nyelvű idegenvezető tartja, vagy a csoportkísérő tolmácsolja a helyi idegenvezetőt. Az út végeztével a csoportot busz várja a kikötőben reggel, majd az esti-éjszakai órákban érkezik vissza Budapestre.

Depozit

A hajón a kaszinó kivételével nincs készpénzforgalom, így az utasoknak fel kell tölteni egy bizonyos összeget a beszálláskor kapott azonosító kártyára. A depozit összege kb. 150 €/fő vagy 250 €/kabin. A depozit fizetése történhet bankkártyával (a fedélzeten, önkiszolgáló aktiváló pontokon) vagy készpénzben (az első napon, a hajó recepciónál).

A depozit összegéből az alábbi fedélzeti költéseket vonják le: kirándulások, italfogyasztás, kötelező borravaló kb. 10 €/fő/éj, gyereknek 2-12 éves korig kb. 5 €/fő/éj, térítés ellenében igénybe vehető á la carte éttermek, fényképek, wellness szolgáltatások (masszázs, szauna, fodrász, stb.), vásárlás az üzletekben, UNICEF támogatás (fakultatív jelleggel, amennyiben töröltetni szeretné, a recepción megteheti), stb..

Számlakivonatot az interaktív televízión lehet figyelemmel követni, illetve recepción bármikor lehet kérni.

Amennyiben az utas beszálláskor készpénzben tette le a depozitot, és az nem került teljes egészében felhasználásra, úgy a megmaradt összeget a kiszállás napján hajnalban a recepciónál visszafizetik a kézhez kapott számla alapján.

Kártyával letett depozit esetén - amennyiben az utas a kézhez kapott számlával egyetért - a számla egyik példányát aláírva, sorban állás nélkül leadhatja a recepciónál található munkatársaknál. Néhány esetben előfordulhat, hogy a kártya zárolás feloldása néhány napig eltart, amennyiben a hazatérés után 14 nappal ez nem történik meg, azt az utasnak jeleznie kell az utazási iroda felé.

Dohányzás

A hajók legnagyobb része nem dohányzó, azonban kijelölt helyen a dohányzás megengedett: egyes bárokban, illetve a hajó egyik oldalán a szabadtéri fedélzeten, melyet táblákkal jeleznek, hamutartókat biztosítanak. Azonban a kabinokban és a balkonokon is TILOS a dohányzás!

Egyéni hajóút

Az egyéni hajóút alkalmával a részvételi díjban nincs benne a kikötőbe jutás költsége. Az utasoknak egyénileg kell megoldani a kikötőbe jutást, mely a közeli kikötők (Velence, Genova, Hamburg, Kiel, Warnemünde, stb.) esetén általában autóval megoldható, a távolabbi, tengerentúli utakhoz foglalhatnak repülőjegyet és a repülőtérről transzfert.

„Élmények” (Bella, Fantastica, Aurea)

Az MSC három szolgáltatásszintet, „élményt” kínál. A Bella és a Fantastica mindhárom kabinelhelyezéssel elérhető (belső, ablakos, balkonos), míg az Aurea (bizonyos hajókon) balkonos kabinokra és lakosztályokra vonatkozik.

Bella kategória

Az alapszolgáltatásokat tartalmazza, amelyeket díjmentesen igénybe lehet venni a hajón: étkezéseket a naponta 20 órán keresztül nyitva tartó büféétteremben, az ültetett vacsorát a kijelölt étteremben, azonban a kért turnus nem garantált, a színházi előadásokat, a medencék, a fitneszterem és a szabadtéri sporteszközök használatát, a fedélzeti programokon való részvételt. Az utas MSC Club pontokat gyűjthet.

Fantastica kategória

Tartalmazza a Bella kategória összes szolgáltatását, valamint jobb elhelyezkedésű kabinokat, elsőbbséget a vacsora turnus kiválasztásánál (balkonos kabin vagy lakosztály esetén), 24 órás szobaszervizt, ingyenesen rendelhető reggelit a kabinba, gyermekek számára extra programokat, kedvezményeket a fitnesz szolgáltatásokból. Az utas MSC Club pontokat gyűjthet.

Aurea kategória

Tartalmazza a Fantastica kategória összes szolgáltatását és további előnyöket: kiváló elhelyezkedésű kabinokat a hajó orrában, magasabb fedélzeten kilátással, Easy italcsomagot, Spa csomagot (welcome koktél, választható masszázs, barnító kezelés, korlátlan belépés a termál részlegre), fürdőköntöst és szobapapucsot, a privát napozóterasz használatát, bekészítést a szobába, étkezést időponttól függetlenül az étterem elkülönített részében, elsőbbségi beszállást érkezéskor, MSC Voyagers Club pontok, Thermal Area korlátlan használata.

Étkezés

A részvételi díj teljes ellátást tartalmaz, amely a büféétterem (minden nap 06.00-02.00 között, napi 20 órában) és a főétterem nyitvatartási ideje alatt korlátlan ételfogyasztás jelent. A hajón ezeken kívül több á la carte étterem is található, amelyet térítés ellenében lehet igénybe venni. Napi 24 órában szobaszervíz áll rendelkezésre, az ételek térítés ellenében rendelhetők a kabinba.

Az ültetett éttermi vacsora mindig egy adott időpontban és a kijelölt asztalnál fogyasztható el, az étterem elnevezése, az időpont és az asztal száma az utasok azonosító kártyáján szerepel. Változtatási igényeket a recepción és az étterem vezetőjénél jelezhetik. Étel intolerancia esetén az utasoknak ugyanitt kell jelezni a kerülendő ételeket.

A csoportos, magyar utaskísérős útjainkon utasaink a vacsora menüt magyarra fordítva kapják kézhez, így magabiztosan választhatnak a remek ételek közül.

Fényképezés

A hajókon profi fotósok dolgoznak, akik a különleges alkalmakkor (hajóra szállás, tematikus vacsora, gálavacsora) fényképet készítenek az utasokról, melyeket kiállítanak a fotóboltban, ahol az utas megvásárolhatja a fényképet.

Fitnesz

A fedélzeten fitneszterem is található, melyek igénybevétele díjmentes minden utas számára, a részvételi díj tartalmazza. A fitnesztermek jól felszereltek, a hajó orrában találhatók, ahonnan panoráma nyílik a tengerre. A fitnesz órákért, személyi edzőért fizetni kell.

Gasztronómia

A hajóút teljes ideje alatt napi 20 órában büféétterem áll az utasok rendelkezésére. A büfééttermen kívül, pedig számos a la carte étterem kínálatából választhatnak az utasok. Az MSC hajókon a főéttermekben (ahol az ültetett vacsora zajlik) főként az olasz konyha ízei a jellemzőek, de nemzetközi ételek is megtalálhatóak az étlapon. A főéttermeken kívül minden hajón más-más különleges éttermek vannak: Sushi Bar, mexikói Tex Mex, francia éttermek. A fogyasztásért ezekben az éttermekben fizetni kell.

Gyerekek

Az MSC hajókon 0-18 év alatti utasok gyereknek számítanak. A szülővel egy kabinban, pótágyon utazó 18 év alatti gyermekek egyéni utazás esetén kedvezményes gyermekárat fizetnek. 18 év alatti gyermekek minden esetben csak egy felnőtt kíséretében helyezhetők el a kabinban.

A hajókon rengeteg program várja a gyermekeket 2-17 éves korig különböző korosztályokra osztva. A szülők a nyitvatartási időben ott hagyhatják a gyermekeiket a klubokban, abban az esetben is, ha a hajó kikötött és kiránduláson vesznek részt, ekkor előre jelezni kell a gyermekklubnak. A gyermekmegőrzőben meg is ebédeltetik a gyerekeket és számos programot szerveznek nekik, míg a szülők pihennek. A gyermekklub szolgáltatásai ingyenesek.

Hajók

Az MSC hajótársaságnak jelenleg 16 hajója van, melyeket 4 osztályba sorol: Lirica (legkisebb, átalakításon átesett hajók), Musica (közepes méretű hajók), Fantasia és Vista (legnagyobb, legújabb hajók).

Lirica-osztály: MSC Lirica, MSC Armonia, MSC Opera, MSC Sinfonia

Musica-osztály: MSC Musica, MSC Orchestra, MSC Poesia, MSC Magnifica

Fantasia-osztály: MSC Fantasia, MSC Splendida, MSC Divina, MSC Preziosa

Vista-osztály: MSC Meraviglia, MSC Seaside, MSC Seaview, MSC Bellissima

2019-ben érkezik az MSC új zászlóshajója az MSC Grandiosa, majd 2020-ban az MSC Virtuosa.

Házasságkötés a fedélzeten

Az MSC hajókon valóra válthatók a romantikus álmok, szimbolikus házasságkötésre minden hajó fedélzetén lehetőség nyílik. Három féle ceremónia közül lehet választani, ezt az utazási irodában előzetesen le lehet foglalni.

Háziállatok

Az MSC hajók fedélzetén a háziállatok nem megengedettek, kivételt képezhetnek a vakvezető kutyák, de a foglaláskor ezt is le kell kérni a hajótársaságtól.

Hűségprogram

Az MSC hajótársaság hűségprogramja az MSC Voyagers Club. A programhoz díjmentesen lehet csatlakozni, a tagság során pontokat gyűjtenek az utasok (éjszakák és fedélzeti költés után), illetve különböző előnyöket élvezhetnek. Újdonság, hogy már az első hajóút előtt lehet regisztrálni az msccruises.com oldalon. A tagságnak 5 fokozata van. A frissen regisztráltak, akik még nem voltak hajóúton virtuális narancssárga „Welcome” kártyát kapnak. Az első hajóúton részvevők kék Classic kártyán kezdik el a pontokat gyűjteni, a következő szintek a Silver, a Gold és a Black. A klubtagsággal különböző kedvezményekkel foglalhatják hajóútjaikat és egyéb fedélzeti szolgáltatásokat kapnak ingyenesen. Csoportos útjainkon az MSC Club kedvezmény nem érvényesíthető, pontokat gyűjteni azonban lehet.

Illeték

A részvételi díjon kívül fizetendő a kikötői illeték, mely a hajóút hosszától, útvonalától függően kb. 90-190 EUR lehet. A 7 éjszakás utak esetén általában 140 EUR/fő, ezt a gyermekeknek is meg kell fizetni.

Internet

Minden hajó rendelkezik fizetős internet kapcsolattal. A hajókon van vezetékes internet kapcsolat és számítógépek az Internetkávézóban, illetve lehetőség van saját eszközről is internetezni vezeték nélküli internet kapcsolattal (Wi-Fi). Az internethasználathoz az első belépéskor regisztrálni kell, ekkor az utas kap egy kódot, amivel használhatja a világhálót. Az internethasználat díja is az utas azonosító kártyáján terhelődik. Az igényekhez mérten többféle internet csomagot nyújt a hajótársaság.

Italok

A részvételi díj tartalmazza a büfé étterem nyitvatartási idejében, helyben fogyasztható, automatából adagolható vizet, valamint forró vizet tea- és kávékészítéshez. Minden egyéb italfogyasztás térítés ellenében lehetséges. Az indulás előtt, illetve a hajón is van lehetőség különböző italcsomagok megvételére.

Kabinok

Belső kabin, Bella kategória

Ablak nélküli kabin, standard felszereltséggel (hajszárító, széf; térítés ellenében minibár és bekészített ásványvíz), a kabint csak délelőtt takarítja és teszi rendbe a személyzet, a vacsora étkezés időpontja választható, de nem garantált.

Belső kabin, Fantastica kategória

Ablak nélküli kabin, standard felszereltséggel (hajszárító, széf; térítés ellenében minibár és bekészített ásványvíz), a vacsora étkezési időpontja választható és prioritást élvez, takarítás reggel és este, 24 órás szobaszerviz és kabinba rendelhető reggeli, kedvezmény a csoportos fitnesz órákból, gyermekprogramok.

Ablakos (tengerre néző) kabin, Bella kategória

Fixen rögzített ablakkal rendelkező kabin, alapfelszereltséggel (ld. belső Bella kabin). Egyes kabinok előtt mentőcsónak található, amely zavarja a kilátást.

Ablakos (tengerre néző) kabin, Fantastica kategória

Fixen rögzített ablakkal rendelkező kabin, Fantastica felszereltséggel (ld. belső Fantastica kabin) korlátlan kilátással.

Balkonos kabin, Bella kategória

Kis balkonnal rendelkező kabin, a balkonon 2 szék asztallal, alapfelszereltséggel (ld. belső Bella kabin). A balkonról csak a korlát felett nyílik kilátás, bizonyos kabinoknál a mentőcsónak részben zavarja a kilátást.

Balkonos kabin, Fantastica kategória

Kis balkonnal rendelkező kabin, a balkonon 2 szék asztallal, Fantastica felszereltséggel (ld. belső Fantastica kabin).

Balkonos kabin, Aurea kategória

Kis balkonnal rendelkező kabin, a balkonon 2 szék asztallal, Fantastica felszereltséggel (ld. belső Fantastica). Többletszolgáltatások: Easy italcsomag, spa csomag (koktél, masszázs, korlátlan belépés a termál részlegbe), fürdőköntös és szobapapucs, privát napozóterasz, bekészítés a szobába, étkezés időponttól függetlenül az étterem elkülönített részében, elsőbbségi beszállás érkezéskor.

Kártya

Beszálláskor minden utasnak készítenek egy fedélzeti kártyát, amely a hajón személyazonosságot igazol, nyitja a kabint és fizetésre is szolgál. A hajón nincs készpénzforgalom (kivétel a kaszinó), az igénybe vett fizetős szolgáltatások fizetése ezzel a kártyával történik, ezért beszálláskor depozitot kell letenni. A kártya személyre szól, minden utas rendelkezik vele. Csak ezzel a kártyával lehet fel- és leszállni a hajóról. A kártyán fel van tüntetve az utas neve, a kabin száma, a hajó neve, az utazás dátuma, az ültetett vacsora étterme, turnusa, asztal száma, illetve a mentőcsónak száma/vész esetén gyülekező hely kódja.

Kirándulások

A hajótársaság minden kikötőben többféle kirándulást szervez, amelyre itthon vagy a hajón lehet jelentkezni. A hajón legkésőbb 1 nappal a kirándulás időpontja előtt fogadják el a jelentkezést. A kirándulások a min. résztvevő szám elérése esetén angol, német, spanyol, francia és olasz nyelven indulnak. Amennyiben a hajó útvonala kedvezőtlen időjárás vagy technikai probléma miatt megváltozik, és nem köt ki egy adott kikötőben, a hajótársaság a kirándulás összegét visszatéríti, és amennyiben lehetséges a hajón egy másik kirándulásra átfoglalja.

Magyar nyelvű kirándulás kizárólag a magyar csoportkísérős utaknál lehetséges, amennyiben a jelentkezők száma kirándulásonként elérni a 20 főt. Ez esetben helyi magyar idegenvezető viszi a csoportokat vagy a helyi idegenvezetőt a csoportkísérő magyarra fordítja. Ezekre a kirándulásokra indulás előtt az utazási irodában kell jelentkezni, csak ebben az esetben tudjuk garantálni a részvételt.

Magyar nyelvű kirándulás esetén előfordulhat, hogy a zárt csoportként nyilvántartott kirándulás részvételi díját technikai okok miatt csak a hazaérkezés után, az utazási irodában tudjuk visszafizetni.

Kiszállás

A legtöbb hajón az utolsó reggel legkésőbb 08.00 óráig el kell hagyni a kabint. Azokat a csomagokat, amelyeket a személyzettel szeretnének leszállíttatni a hajóról, előző nap kb. éjfélig, a kabinba bekészített színes csomagcímkével ellátva (azt kitöltve és az igazoló szelvényt megtartva) ki kell készíteni az ajtó elé. Ezt a bőröndöt kiszállás után a poggyász csarnokban találják, csomagcímke színek szerint osztályozva. A kiszállás a csomagcímke színe és jelzése (pl. piros 1, piros 2, stb.) alapján történik, a fedélzeti újságban kategóriánként megtalálható a gyülekezőhely és a gyülekezés ideje. Kiszálláskor a személyzet is segít az utasoknak a zökkenőmentes partra jutás érdekében.

Lego

Az MSC hajótársaság 2014-ben kötött szerződést a LEGO-val, így a meghosszabbított hajókon (MSC Armonia, MSC Sinfonia, MSC Opera és MSC Lirica) már megtalálhatóak a LEGO szobák is, ahol a gyermekek ingyenesen használhatják a LEGO játékokat. A későbbiekben a társaság új hajóin is elérhetőek lesznek a LEGO termékei.

Medencék

Minden MSC hajón található medence/medencék, melyeket díjmentesen használhatnak az utasok. (Kivéve az MSC Yacht Club területén található medencét). A medencék többségében szabadtéren vannak, az újabb, nagyobb hajókon fedett medence is található. A medencéket minden nap tengervízzel töltik fel és a nap végén leengedik.

Minibár

A hajókon minden kabin minibárral is fel van szerelve. A minibárból való fogyasztást is a depozitból kell fizetni. A minibárt az utolsó este lezárják, így az utasoknak ügyelni kell arra, hogy ne maradjon semmi a hűtőben.

Mosoda

Az MSC hajók fedélzetén térítés ellenében mosodai szolgáltatásokat is igénybe lehet venni. A ruhadarabokat reggel 10 óra előtt gyűjtik össze és másnap délután 17 óráig szállítják vissza a kabinba, az Ön kívánsága szerint összehajtva vagy vállfára akasztva. Amennyiben a leadás napján 17 óráig szeretné visszakapni ruháját, felár ellenében ezt is megteheti. Lehetőség van csak vasalási szolgáltatás igénybevételére is.

Tájékoztató jellegű árak

Férfi Vegytisztítás Mosás + Vasalás Vasalás
Zakó 8,05 € 7,48 € 7,48 €
Nadrág 6,90 € 5,75 € 3,45 €
Öltöny 13,80 € - 5,75 €
Ing 5,75 € 5,18 € 3,34 €
Női Vegytisztítás Mosás + Vasalás Vasalás
Blézer 8,05 € 7,48 € 4,60 €
Nadrág 6,90 € 5,75 € 3,45 €
Blúz 5,75 € 5,18 € 3,34 €
Szoknya 4,60 € 4,60 € 2,19 €
Estélyi ruha 10,24 € 9,09 € 4,60 €
Egyéb Vegytisztítás Mosás + Vasalás Vasalás
Rövidnadrág 4,03 € 3,45 € 2,07 €
Pulóver 5,75 € 4,60 € -
Póló 3,45 € 2,88 € 1,15 €
Tréningruha 3,00 € 3,30 € 1,90 €

Előzetes foglalással kedvezményes mosodai csomagok is rendelkezésre állnak, mosást és vasalást tartalmaz, vegytisztításra nem érvényes.

10 darab ruhadarab: 15 €

20 darab ruhadarab: 25 €

A ruhadarabokat reggel 10 óra előtt gyűjtik össze és másnap délután 17 óráig szállítják vissza a kabinba. A kiszállás előtti napon, 9 óra előtt gyűjtik össze és aznap 17 óráig szállítják vissza. Utóbbi esetben a hajótársaságnak már nem áll módjában selyem és gyapjú ruhadarabokat, illetve öltönyt és estélyi ruhát tisztításra bevenni mivel ezek időigényesebb, speciális tisztítási folyamatot igényelnek.

Mozgáskorlátozott utasok

A hajók akadálymentesek, alkalmasak mozgáskorlátozott utasok részére. Minden hajó rendelkezik mozgáskorlátozott kabinnal, amelyek lekérésre foglalhatók.

Napi program

A kabinokban minden este elhelyeznek egy programfüzetet/fedélzeti újságot, ami a következő napi információkat, programokat tartalmazza. Ebben megtalálható a következő napi kikötőváros leírása, időjárás, kirándulások, fedélzeti programok, események, az esti színház műsora. A programfüzet angol, német és olasz nyelven is elérhető.

Napozóágyak

A hajók felső fedélzetein, a medence körül napozóágyak találhatók, melyeket az utasok díjmentesen használhatnak, törölközőt is biztosítanak.

Nyelvek

Az MSC hajóin a hivatalos nyelv az angol. Ezen kívül általában az alábbi nyelveket használják a fedélzeten: olasz, német, francia, spanyol. Ezeket a nyelveket gyakran beszélik a személyzet tagjai, a kirándulásokon általában ezeken a nyelveken szokott idegenvezetés lenni, illetve az egyes feliratok, a napi programfüzet is elérhető szokott lenni ezeken a nyelveken.

Orvos

Minden hajón található jól felszerelt orvosi rendelő és hajóorvos, egészségügyi személyzet. A hajón bekövetkezett betegségekre, balesetekre általában nem terjed ki az utasbiztosítás, így a helyszínen fizetni kell a szolgáltatásért. A hajóorvosnál a fizetés a fedélzeti azonosító kártyával történik. Biztosítási káreseménykor minden esetben fel kell venni a kapcsolatot a biztosító társasággal.

Öltözék

A hajón a kényelmes ruha az általános viselet. Az ültetett vacsoránál az út időtartama alatt kb. két alkalommal - a gála vacsorák idején - elegáns öltözék elvárt (férfiaknak szövetnadrág, hosszú ujjú ing, zakó, hölgyeknek csinos ruha). A többi vacsora alkalmával a férfiaknak hosszú nadrág és ing az előírás. Az út során több tematikus vacsora előfordulhat (pl. olasz est, white party, hippi parti, stb.), ilyenkor hozzá lehet öltözni a vacsora témájához (piros-fehér-zöld, fehér ruha, virágmintás, ’60-as éveket idéző öltözet), de ez nem kötelező.

Parkolás

Saját gépkocsival utazó vendégeinek az MSC Cruises zárt, de nem őrzött parkolóhelyet biztosít a kikötőkben. Parkoló foglalása legkésőbb 8 nappal a hajó indulása előtt lehetséges az utazási irodán keresztül vagy online a http://www.msccruises.com/gl_en/Already-Booked/Park-and-Cruise.aspx linken. A parkolást a helyszínen kell fizetni! A parkolót a hajótársaságon keresztül csak arra az időtartamra lehet foglalni, amíg a hajón tartózkodnak, hosszabbításra nincs lehetőség.

Pénzforgalom a hajón

A hajókon a kaszinó kivételével nincs készpénzforgalom. Minden utasnak az azonosító kártyájára feltöltött depozitból kell fizetnie az igénybevett fedélzeti szolgáltatásokat.

Pótágy

Az MSC Flotta 11 hajóján 2-3-4 ágyas kabinok foglalására van lehetőség. Az MSC Magnifica az egyetlen hajó, amely rendelkezik néhány 5-ágyas kabinnal. A legújabb hajóosztály hajóin összenyitható Family, Family Plus és Duplex kabinok is foglalhatók. A pótágy gyermek és felnőtt számára egyaránt foglalható, normál méretű fekhely. A belső és az ablakos kabinokban a pótágy szinte minden esetben lehajtható ágyat jelent, amely egy odatámasztható kis létrán érhető el. A balkonos kabinokban túlnyomórészt kihúzható fotelágyon vagy kétszemélyes kanapén helyezik el a 3. és 4. utast. A hagyományos szálláshelyekkel ellentétben a 2 év alatti csecsemőket is jelezni kell foglaláskor, pótágyat nekik is foglalni kell. Babaágyak korlátozott számban érhetők el a hajókon, az igényt foglaláskor jelezni kell.

Sportolási lehetőségek

A hajók fedélzetén számos sportolási lehetőség van. A hajókon más-más sportpálya található, melyet ingyenesen lehet igénybe venni: teniszpálya, röplabdapálya, kosárlabdapálya, squash, mini golf. Minden hajón található fitneszterem, melyet szintén ingyenesen használhatnak az utasok. Lehetőség van edzéseken is részt venni, személyi edzőt fogadni fizetés ellenében. A hajó felső fedélzetén gyalogló/futópálya is található.

Színház

A hajó színháztermében minden este műsort adnak az utasoknak két vagy három turnusban. Amíg az egyik turnus vacsorázik, addig a másik turnus a színházban van. Minden este más-más tematikájú programot adnak, általában énekes-táncos műsorokat, akrobatikus mutatványokat, bűvész show-t adnak elő. Az előadások ingyenesen látogathatók, a Lirica hajóosztály felújított hajóin előzetes regisztráció szükséges.

Transzfer

Az MSC hajótársaság a közeli repülőterekről transzfert biztosít a legtöbb kikötőbe. A hajótársaság kizárólag az indulás napján és az érkezés napján nyújtja ezt a szolgáltatást, csak a repülőtér és a kikötő között. Az MSC szigorú időbeli korlátokat szab, melyeket be kell tartani, ellenkező esetben a társaság nem vállalja a transzfert

Földközi-tenger


Reptér > Kikötő Repülő érkezése Ár/irány
Velence reptér > Velence kikötő minimum 3 órával a hajó indulása előtt 16 EUR/fő
Milano Malpensa > Genova kikötő minimum 6 órával a hajó indulása előtt 31 EUR/fő
Milano Linate > Genova kikötő minimum 5 ½ órával a hajó indulása előtt minimum 5 ½ órával a hajó indulása előtt
Genova reptér > Genova kikötő minimum 3 ½ órával a hajó indulása előtt 17 EUR/fő
Nizza reptér > Genova kikötő minimum 5 ½ órával a hajó indulása előtt 31 EUR/fő
Genova reptér > La Spezia kikötő minimum 4 ½ órával a hajó indulása előtt 31 EUR/fő
Róma Fiumicino > Civitavecchia kikötő minimum 4 órával a hajó indulása előtt 31 EUR/fő
Barcelona reptér > Barcelona kikötő minimum 3 ½ órával a hajó indulása előtt 20 EUR/fő
Marseille reptér > Marseille kikötő minimum 3 ½ órával a hajó indulása előtt 31 EUR/fő

Észak-Európa


Reptér > Kikötő Repülő érkezése Ár/irány
Koppenhága reptér > Koppenhága kikötő minimum 4 órával a hajó indulása előtt 25 EUR/fő
Hamburg reptér > Kiel kikötő minimum 5 órával a hajó indulása előtt minimum 5 órával a hajó indulása előtt
Hamburg reptér > Hamburg kikötő minimum 3 órával a hajó indulása előtt 25 EUR/fő

Karib-térség


Reptér > Kikötő Repülő érkezése Ár/irány
Miami reptér > Miami kikötő minimum 4 órával a hajó indulása előtt 18 EUR/fő

Kikötő-repülőtér transzfer esetén a fenti időpontokhoz 30 percet hozzá kell adni.

Útvonal

A hajótársaság az útvonal változtatás jogát fenntartja magának. Ha időjárási vagy biztonsági okokból megváltoztatják egy hajó útvonalát, kártérítés igénnyel nem élhetnek az utasok.

Úti okmányok

A csak európai uniós országokat érintő hajóutak során a magyar utasok utazhatnak személyigazolvánnyal, azonban, ha az út során EU-n kívüli országot érint a hajó, akkor útlevéllel kell rendelkeznie az utasnak. Az útlevélnek a hazaérkezéstől számított minimum 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Útlevél hiányában az utas nem szállhat ki a hajóból az adott kikötőben.

Vámmentes boltok

A hajók fedélzetén vámmentes boltok találhatók, melyek a szabályozások értelmében csak a kikötőt elhagyva, nyílt vízen tarthatnak nyitva. Ezekben a boltokban ékszereket, parfümöket, dohányárut, italokat, ruhákat és MSC logóval ellátott termékeket vásárolhatnak az utasok. A boltokban is a fedélzeti azonosító kártyával lehet fizetni.

Várandósok

Várandós utasoknak a foglalás alkalmával orvosi igazolással kell rendelkezniük, amelynek tartalmaznia kell, hogy terhesség hányadik hetében járnak és hogy alkalmasak az utazásra. Az utazás végén 24. terhességi hetet betöltött utasoktól a hajótársaság nem fogad el foglalást.

Vízum

Egyes kikötőkben az utasoknak rendelkezniük kell érvényes vízummal. Az aktuális beutazási szabályokat ezen a linken lehet megtalálni. A vízum és az érvényes útiokmány beszerzése az utas kötelessége, ennek hiányában megtagadhatják a felszállást a hajóra.

Wellness

A hajókon wellness részleg is található, az MSC Aurea Spa, amely térítés ellenében vehető igénybe (napi belépő kb. 30 EUR, a fedélzeten kedvezményes csomagajánlatok foglalhatók). Bizonyos kabintípusoknál a belépés és a wellness szolgáltatások egy része benne vannak a részvételi díjban. A wellness központban van szépségszalon és fodrászat, masszázs, valamint szauna és pezsgőfürdő is.

Yacht Club

Az MSC Yacht Club a Fantasia és Vista osztályú (legnagyobb és legújabb) hajókon található elkülönített terület, ahol lakosztályok és exkluzív éttermek, bárok vannak. A Yacht Club a hajók felső fedélzetein helyezkedik el, az itt található kabintípusokhoz extra szolgáltatások járnak: 24 órás komornyik szerviz, concierge szolgálat, nagy alapterületű kabinok tengerre néző kilátással, étkezés az MSC Yacht Club éttermében bármely időszakban, korlátlan italfogyasztás az MSC Yacht Club területén és a minibárból, korlátlan belépés az MSC Yacht Club privát napozófedélzetére, ahol medence, pezsgőfürdő, szolárium és bár található. Továbbá a Yacht Clubot foglaló utasok szintén pontokat gyűjthetnek az MSC Club hűségprogramban. A Yacht Club területén található lakosztályok: Deluxe Suite, Family Suite, Royal Suite.

Zene

A hajókon számos zenész szórakoztatja az utasokat. Az esti zenés színházi előadásokon kívül a bárokban legtöbbször élő zene szól. Mindenféle stílus képviselteti magát: klasszikus, jazz, swing, latin, country. A diszkóban a fiatalok számára kedvelt zenék szólnak.

FONTOS TUDNIVALÓK

1993-2021 © NUR TRAVEL Kft. – minden jog fenntartva

még töltünk