Jamaika

Jamaika a Karib-tenger harmadik legnagyobb szigete, melyről elsőként az édes illatok, csodálatos naplementék és a fűszeres ízek jutnak eszünkbe. Azonban ennél sokkal többet jelent! A reggae-zene, az elbűvölő környezet és a gazdag kultúra az egész világban elterjedt. Évente több mint 1 millió turista érkezik erre a szigetre. Minden idelátogató megtalálja a számára legmegfelelőbb kikapcsolódási lehetőséget: több száz kilométer hosszú fehér homokos strandok, kultúrális örökségek és felfedezésre váró, lélegzetelállító erdők várják a turistákat.

A felfedezőknek:

A felfedezőknek érdemes megmászni a Dunns River vízesést és meglátogatni a reggae bölcsőjét, Bob Marley szülőházát a hegyekben! Érdemes hajókázni Jamaika leghosszabb folyóján, mely során kis szerencsével még krokodilokat is láthatnak. Továbbá, a bátrabbak kajakkal vagy kenuval megközelíthetik a Great Morass mocsarat, ami magas pálmafákkal, egzotikus madarakkal és krokodilokkal díszített természetvédelmi terület.

A szórakozni vágyóknak:

A szórakozni vágyókat hajnalba nyúló, átmulatott éjszakák, a lüktető reggae ritmusa és a fűszeres, híres jamaicai rum várja!

Látnivalók Jamaika - www.neckermann.hu

Fontos információk:

Nyelv: A hivatalos nyelv az angol és a helyi jamaikai patois (az angol egy afrikaiasított változata).

Pénznem: Az ország hivatalos pénzneme a Jamaikai dollár (JMD).

Helyi idő: -7 óra az időeltolódás.

Időjárás és éghajlat:

Éghajlata trópusi, forró és csapadékos. A nappali átlaghőmérséklet 31 °C, az éjszakai pedig 21 °C körül alakul. Júniustól október végéig van a hurrikánok időszaka, a legtöbb hurrikán augusztus és október között fordul elő. A legjobb időszak az utazásra novembertől májusig tart.

Látnivalók, Horvátország - www.neckermann.hu

Közlekedés:

Busz: A türelmes utazóknak ajánljuk, mivel a helyiek a menetrend szót szinte nem ismerik, felszálláskor valószínűleg már zsúfolásig megtelt.

Kiépült belföldi légi járataival gyorsan juthatunk el a sziget különböző pontjaiba.

Az autóbérlés is népszerű megoldás, de motort vagy biciklit is bérelhetünk.

Települések:

Montego Bay:

Kedvelt nyaralóhely, amely az északnyugati parton fekszik. A jamaicai riviéra központja, ahol nagyon népszerű sport a vitorlázás.

Ocho Rios:

Az északi régió területe, amit páfránnyal benőtt sziklák és vízesések szegélyeznek. A közelében lévő Colombus Parkban szállt partra Kolombusz Kristóf 1494-ben. A sziget egyik leghíresebb természeti látványossága a Dunn folyón lévő vízesés, amely közel 200 méter mélybe esik és a Karib-térség Niagarájának nevezik.

Port Antonio:

A Sun Valley ültetvényen megismerhetjük a szigeten élő összes gyümölcs- és zöldségfajtát.

Crikvenica:

A Kvarner-öböl egyik legnépszerűbb települése. Gyermekes családok számára különösen ajánlott lassan mélyülő partjai miatt. A hangulatos tengerparti sétányon parkok, kávéházak és üzletek találhatók, kiváló helyszíne lehet az esti sétáknak is.

Kingston:

A reggae szülővárosa, Jamaika gazdasági és kulturális központja. Itt található a Devon ház és a Bob Marley múzeum (vasárnap zárva) is.

Treasure Beach:

A sziget déli partjának mentén található az Appleton rumkészitő üzem (vasárnap zárva), ahol a látogatás végén természetesen meg is kóstolhatjuk az italt. Jamaika leghosszabb folyóján - Black River - érdemes hajókázni, mely során kis szerencsével még krokodilokat is láthatunk.

Negril:

A sziget nyugati részén fekszik és Jamaica legkedveltebb nyaralóhelyei közé tartozik. A körülbelül 11 km hosszú finom, fehér homokos strand és a türkizkék tenger vonzza a látogatókat. Számos sportolási lehetőség közül választhatnak. Főutcáján üzletek, bárok és kávézók találhatók. A legkedveltebb programok között szerepel a hajóút Booby Cay-ra, ahol egy ritka madárfaj fészkel, valamint kajakkal vagy kenuval megközelíthető a Great Morass mocsár, ami magas pálmafákkal, egzotikus madarakkal és krokodilokkal díszített természetvédelmi terület.

Látnivalók, Jamaika - www.neckermann.hu

Főbb események:

Jamaikán nagyon sok olyan nap van, mikor karneválokat, ünnepségeket szerveznek meg. Ezek közül néhány:

Bob Marley születése napjának ünnepe - február

Portlandi virágfesztivál - május

Ocho Rio jazz fesztivál – június

International Reggae Day - július

Reggae Sumfest - ötnapos reggae és rasta fesztivál

Jamaica Jazz and Blues Festival – november

FONTOS TUDNIVALÓK

1993-2022 © NUR TRAVEL Kft. – minden jog fenntartva

még töltünk