Seychelle-szigetek

A Seychelle-szigetek egy szigetcsoport Afrikától keletre, az Indiai-óceánban. A gránitalapú szigetek kb. 750 millió évvel ezelőtt törtek ki a föld felszínéből és az egész világon egyedülál-lóan a kontinentális lemezen helyezkednek el. A legismertebb szigetek Mahé és Praslin. A Seychelle-szigetek strandjai már több nemzetközi elismerést is bezsebeltek lélegzetelállító szépségükkel, és a világ 100 legcsodálatosabb strandjainak megválasztásakor is mindig elő-kelő helyen végeznek. A La Digue-en fekvő Anse Source D´Argent strand a világ legtöbbet fotózott strandja. Türkizkék víz, gránitsziklák a púderfehér homokban, korallzátonyok és tarka halrajok – ezek jelentik az igazi Seychelle-szigeteki nyaralást, amit az ember aligha tud elkép-zelni, addig, amíg a saját szemével nem látja.

A védett paradicsom: Seychelle-szigetek

A Vallée de Mai Praslin déli részén található, és az UNESCO Világörökség részének választot-ták, a dús és egyedülálló növényzete és különleges állatvilága védelmében, hiszen itt él a szi-get egyik jelképe, a fekete papagáj, a sándorpapagáj és a bülbül.

Egy nap a paradicsomban, Mahén

A madagaszkári takácsmadár már órák óta énekel a templomfa ágai közt, úgyhogy itt az idő a paradicsom felfedezésére. A túrát kezdhetik a világ legkisebb fővárosának, Victorának a felfe-dezésével. Az itt található piac nyüzsgő árusainál minden portéka megtalálható! A halkínálat felülmúlhatatlan! A helyi asszonyok standjain a reggeli fogásból érkezett vörös sügér, barraku-da, makréla, tonhal és nemeskócsag is megvásárolható. Kicsit tovább haladva édes illat lengi be a sorokat, ami csakis az ízletes gyümölcsök illata lehet! Érdemes megállni az egyik árusnál és néhány jávaalmát vagy jellegzetes helyi minibanánt vásárolni napközbeni csemegének. Egy emelettel feljebb batikolt ruhák és kendők között válogathatunk, amelyeket akár szuvenírnek is hazavihetünk. Kapható még hatalmas Coco de Mer, kókuszdió, ami a szigetek jelképe is egy-ben, azonban ez azért elég nehéznek bizonyulhat a hazautazásnál.

A sziget felfedezése

A Seychelles-szigeteket felfedezhetjük akár egyedül is, hiszen egyszerűen bérelhetünk autót. Fontos, hogy Angliához hasonlóan itt is baloldali közlekedés van. Nyugat felé haladva, a Sans Souci Road a dús növényzetű, trópusi erdőn vezet keresztül, amely a zöld legszebb árnyalata-ival nyűgöz le. A Mission Point-hoz érkezve érdemes megállni egy fotó készítésére, hiszen innen nyílik a legszebb kilátás Mahé északi részére és az Indiai-óceánra.

Utunk során ellátogathatunk a festőművész, Michael Adams otthonába is Anse aux Poules Bleues-ban. Az élettel teli, színes akvarellek igazi betekintés engednek Victoriára. Különleges élményként társul emellé, hogy az idős művészt saját, bájos, gyarmati stílusban épült otthoná-ban, családi körben látogathatjuk meg, ahol több kutyával, teknőssel, tengerimalaccal és ma-dárral élnek együtt egy paradicsomi trópusi kert közepén. A festő alkotásait meg is lehet vásá-rolni.

Végül a déli út mentén eljutunk a keleti parthoz, ahol Anse Forbans-on ízletes csirke nyársat rendelhetünk ebédre és elfogyaszthatunk egy koktél igazi kókuszdióból a strandon. Egy kis öbölben, gránit sziklákkal körülvéve, kényelmesen elhelyezkedhetünk egy különleges piknikre, ahol alig vannak rajtunk kívül a strandon. Hosszú ideig nehéz kibírni a napon, úgyhogy irány az óceán. Nem kell messzire úszni, hogy a csodálatos zátonyokon megleshessük a halakat, korallokat és tengeri sünöket. Majdnem egy órányi sznorkelezés az élő akváriumban biztosan nem elég, mindenképpen érdemes még visszatérni!

Citromfűfagylalt és ahol a bors nő

Csak néhány percnyi autó vezet a hegyekbe, oda, ahol beléphetünk az ízek és illatok világába. A kacskaringós utakon ugyanis a Jardin du Roi dombos fűszerkerthez érkezünk meg, ahol a Seychelle-szigetek legismertebb és legfontosabb növényeit fedezhetjük fel: a Coco de Mer-t, több száz métert sétálhatunk a rúzsfák, a karambolák között, vagy ott, ahol a bors és a vanília növekszik.

A világ legnagyobb kókuszdiói hatalmas szívekként lógnak a pálmafákról. Az árnyékában por-celán rózsákat termesztenek, amelyek szépsége meghaladja az őshonos orchideákét is. A kerthez tartozó étteremben megkóstolhatjuk az itt termesztett citromfűből készült fagylaltot, az egyszerre édes és savanyú frissítőt, miközben gyönyörű kilátás nyílik az óceánra és az Anse Royal-ra. Nehéz itt hagyni ezt a paradicsomi kertet, de 17: 30-kor záróra és a napnyugtáig már nem sok idő van, amit mindenképpen érdemes megnézni, mert minden alkalommal gyönyörű, de rövid.

FONTOS TUDNIVALÓK

1993-2022 © NUR TRAVEL Kft. – minden jog fenntartva

még töltünk