Málta

A tengerpart szerelmeseinek:

Dőljön hátra és lazítson egy lenyűgöző tengerparti üdülőhelyen, festői öblök és kristálytiszta kék víz várja az idelátogatókat. A máltai szigeteken töltött nyaralás egyik legnagyobb öröme, hogy bárhol is van az ember, sosincs messze a csodálatos tengerparttól vagy félreeső kis öböltől. A szigeteken választani lehet a homokos és kavicsos strandok között, melyek praktikus területeket kínálnak a családok, festői helyeket a romantikára vágyók, nyugodt területeket a békére vágyók, és sportolásra alkalmas helyeket a nyári sportok szerelmesei számára.

A kultúra kedvelőinek:

7000 éves történelmükkel a máltai szigetek bővelkednek kulturális örökségekben. Három UNESCO világörökségi helyszín is található a szigeten. Különös hely Európa kulturális történelmében, sokféle hatás még ma is érezhető és látható. Látogasson el a sziget fővárosába és fedezze fel Málta színes történelmét, a középkori Mdina a „fallal körülvett város” lélegzetelállító építészetével várja az ide látogatókat.

Mdina történelme több mint 4000 évre vezethető vissza. A város a máltai keresztényég eredetéhez kapcsolódik, hiszen Szent Pál állítólag itt élt i.sz. 60-ban, miután a szigeteknél hajótörést szenvedett. Az éjjel lámpával kivilágított és a „csendes város" névvel illetett Mdina csodálatos élményt nyújt időtlen atmoszférájával, valamint kulturális és vallási kincseivel.

A Három Város izgalmas bepillantást nyújt Málta világába és történelmébe. E nagyrészt nem látogatott városok a valódi élet egy-egy darabjai, és futó pillantást nyújtanak Málta tengerészeti kincseibe. A Három Város joggal tart igényt a máltai történelem bölcsője elnevezésre, hiszen Vittoriosa, Senglea és Cospicua otthonként és erődként szolgált csaknem minden a szigeteken letelepedett nép számára. Kikötő öbleit a föníciaiak ideje óta használják: a dokkok mindig megélhetést biztosítottak a helyi emberek számára, de egyben sebezhetővé is tették őket, amikor Málta uralkodói háborút vívtak. Szent János Rend lovagjainak első otthonaként szolgáló Három Város palotái, templomai és bástyái sokkal régebbiek, mint Vallettáé. A szigeteken sehol máshol nem ünneplik úgy a szent napokat és ünnepeket, mint az itteni helyi közösségek. A leglátványosabb esemény a húsvéti körmenet, melynek során „Feltámadt Krisztus" szobrokat visznek körbe futva a zsúfolt utcákon.

A szórakozás szerelmeseinek:

A mediterrán életstílusra jellemzően a szigetlakók életszemlélete szerint az életet élvezni és ünnepelni kell, amennyire csak lehet. A szigeteken az éjszakai élet mindig pezseg - ha a vibráló rendezvénynaptár egyes időszakokban esetlegesen üresebb, akkor is rengeteg klub, kitűnő bár és első osztályú étterem várja az érdeklődőket. A szigetek olyan pezsgő kulturális rendezvényeknek adnak otthont, mint a Máltai Nyári Művészeti Fesztivál, a Vallettai Barokk Fesztivál, az Operafesztivál, a Kórusfesztivál, és a júliusban megrendezésre kerülő Nemzetközi Jazz Fesztivál. Egyéni szervezők egész nyáron mind turisták, mint helybéliek hatalmas tömegeit vonzó nagyszabású zenei koncerteket tartanak. Isle of MTV. A máltai szigetek egyben a klubélet központjaivá is váltak. Nemzetközi hírű DJ-k vendégszerepelnek itt hétvégeken egész évben. A klubélet egész évben pezseg, és a hét minden napján különböző programokkal várják az érdeklődőket a nagy klubok és a csendesebb bárok, ahol a szórakoztatást kitűnő házi DJ-k nyújtják és a belépés díjtalan. Az éjszakai klubélet fő színtere a tengerparti Paceville, St. Julians közelében, ahol rengeteg klub és bár található.

Látnivalók, Málta - www.neckermann.hu

Tapasztalja meg a búvárkodás izgalmát!

A máltai szigetek tiszta kék mediterrán tengere ideális hely a búvárkodásra, és a víz a szigetek minden területéről könnyen megközelíthető. Mind a három sziget kitűnő, egyedi búvárélményeket kínál zátonyokkal, barlangokkal és hajóroncsokkal. A merülést Málta partjainál a Földközi-tenger egyik legérdekesebb búvárélménye. Um el Faroud, a tenger csendes nyugalma kitűnő látási viszonyokkal, és rendkívül kicsi vadveszély kockázattal a legmegfelelőbb helyszínt biztosítja az első alkalommal merülők és a kezdő búvárok részére. A tapasztaltabb búvárok is többféle helyszín közül választhatnak, melyek között a második világháborúból, vagy akár a római korból származó régészeti leletekkel rendelkező helyszín is megtalálható. A merülések mélysége különböző, a nagyon sekély 12 méteres Għar Lapsi merülési helyszíntől egészen a Lantern Pontig, ami a búvárokat egy több mint 50 méter mélységbe nyúló víz alatti alagútba viszi.

Fontos információk:

Nyelv: A máltai és az angol nyelv is hivatalos a szigeten.

Pénznem: A hivatalos pénznem Euro (EUR).

Időjárás és éghajlat:

Strandolni szeretne? Málta éghajlatát erőteljesen befolyásolja a tenger hatása, így a szigeteken nagyon sok a napsütés, nyáron napi átlag több mint tizenkét órát, tél közepén pedig öt-hat órát süt a nap. A nyári forróságot gyakran enyhítik hűvös tengeri szellők. Június a legideális hónap a napsütés és a tenger adta lehetőségek élvezetére, mivel a nyári évszak ekkor még éppen csak kezdődik, és nincs túl meleg. Júliustól szeptemberig tart a főszezon (az átlaghőmérséklet: 30°C körüli), a nyár legforróbb és legforgalmasabb hónapja pedig az augusztus (az átlaghőmérséklet: 40°C körüli). Úszni egy ideig még a téli hónapok kezdetén is lehet, a strandokon a főszezon október közepéig-végéig is eltarthat, amely nagyon jó időpont a nyaralásra, hiszen a hőmérséklet kellemes, a nap még mindig süt, a szigetek azonban már kevésbé zsúfoltak, és minden sokkal nyugodtabb. A tavasz a meglepetések évszaka; egy könnyed eső, egy-két gyönyörű, friss, és néhány meleg, strandolásra tökéletesen alkalmas nappal. Habár a tél enyhe, novembertől februárig nem ajánlott az úszás, mivel a víz és a levegő a Közép-Európából származó északi és északkeleti szelek hatására meglehetősen hideg.

Közlekedés:

Busz: Egyszerű közlekedési mód, köszönhetően a kiterjedt hálózatnak, amely a szárazföldön és Gozón is működik.

Komp: Rendszeres járatok Málta, Gozo és Comino között.

Autó: Bal oldali közlekedés. A szigeten számos autóbérlési lehetőség közül lehet választani.

Vizitaxi: Málta partjait vízitaxival körbejárni felejthetetlen élmény, induljon el Valletta fő kikötőjéből, és élvezze a hagyományos máltai csónakot, amit dghajsa-nak hívnak (dye-sa).

Látnivalók, Málta - www.neckermann.hu

Főbb események:

Karnevál: Februárban rendezik meg, öt napon keresztül tart hatalmas parádéval, fantasztikus jelmezekkel és sok tánccal az utcákon.

Nagyhét és húsvét: A helyiek akár a nyaralókkal együtt részt vesznek a "hét látogatás" hagyományban. Hét máltai templomot látogatnak meg az Örökkévalók tiszteletére.

Szentek napja: Minden falunak és városnak megvan a saját szentnapi ünnepe (festa), amikor zenével, tánccal és tűzijátékkal ünnepelnek. Április utolsó hetében kezdődnek a Floriana-i Szent Publio ünnepén.

In Guardia: az In Guardia Felvonulás egy valós történelmi esemény felelevenítése. Így zajlott az erőd rendszeres helyőrségi ellenőrzésé, amit a Johanniták hadügyi megbízottja (Grand Bailiff) hajtott végre. A bemutató során a (kb. 70 fős) helyőrség teljes pompában látható és egy sor korabeli katonai gyakorlatot bemutatnak. A kb. 45 perces műsor vasárnaponként tekinthető meg majdnem egész évben.

Üdülőhelyek:

Málta északi partján, a a Mellieha-öbölben található a sziget leghosszabb homokos strandja. Tovább délkeletre, Qawra és Bugibba nyüzsgő üdülőhelyei egymás mellett helyezkednek el a St. Paul's Bay-en. Málta legjobb homokos strandjai a Golden Bay északi partján találhatóak. Málta kicsi, de elegáns fővárosa, Valletta, mely keskeny történelmi utcáit drámai erődítmények veszik körül. A fővárostól északra fekvő sziklás partok adnak otthont Sliema és St. Julian's klasszikus üdülőhelyeinek. Látogasson el Málta testvér-szigetére, Gozóra, ahol bele kóstolhat a vidéki béke ízébe.

Bugibba: A sziklás strandtól védett vizek ideálisak a fürdéshez és vízi sportokhoz. Induljon el vásárolni a központba az éttermekkel és kávézókkal szegélyezett sétányon. Változatos éjszakai élet várja bárokkal, diszkókkal és kaszinókkal.

Qawra: Pezsgő üdülőhely, a Szent Pál-öbölben helyezkedik el, a népszerű Bugibba szomszédságában. Szálljon meg egy Qawra szállodában, és fedezze fel a nyüzsgő sétányt, ahol bárok, kávézók és éttermek találhatóak. Élvezze Málta gazdag történelmét, miközben a 17. századi toronyház, a Qawra Point irányába sétálgat.

St. Julian’s & Sliema: A gyönyörű Spinola-öböl körül épült St Julian's tökéletes hely, ha a mozgalmasságot kedveli. Indítsa a napot a népszerű homokos tengerparton, majd látogasson el Sliemában, este pedig fedezze fel Paceville-t, ahol rengeteg bár és nyüzsgő éjszakai élet várja.

Mellieha Bay: Lassítson a tempón a Mellieha-öbölben. Ez a csendes terület ideális, ha a forgalmas központon kívüli nyugodt szállást keres. Csodálatos kilátás nyílik a partokra és a strandokra, ez az egyik legbékésebb pontja a szigetnek.

Valetta: A nyüzsgő központ, klasszikus építészetével Valletta ideális hely azok számára, akik szeretnek a nyaralásuk alatt a város történelmével is megismerkedni. Fedezze fel a sziget kultúráját a fővárosán keresztül, a látnivalók között található például a Szent János-társkatedrális, a Barakka-kert, valamint a Nagymesterek palotája.

FONTOS TUDNIVALÓK

1993-2022 © NUR TRAVEL Kft. – minden jog fenntartva

még töltünk