Szlovénia


Szlovénia Európa kicsiben, egy igazi kis ékszerdoboz: gyönyörű tengerpart, ízletes ételek, havas hegyek és csodálatos építészeti emlékek. Mediterrán hangulatú kisvárosaival és színvonalas szolgáltatásaival évről évre egyre több turistát vonz.

Szlovénia az egyetlen ország Európában, ahol elérhető távolságban van az Alpok, a karszthegységek, a mediterrán és a sík területek egyaránt.

Aki szeret túrázni, bringázni vagy raftingozni, az biztosan járt már délnyugati szomszédunknál.

Fontos információk:

Nyelv: A hivatalos nyelv a szlovén. A legtöbb helyen az angolt is megértik.

Pénznem: A hivatalos pénznem az Euro (EUR).

Helyi idő: Nincs időeltolódás.

Időjárás és éghajlat:

A síszezon december közepétől márciusig tart. Kirándulni szeptemberben és októberben a legérdemesebb, mikor napos és száraz az idő. A legmelegebb időszak júniustól augusztusig tart.

Látnivalók Szlovénia - www.neckermann.hu

Települések:

Portoroz: Kellemes klímája és csodálatos, buja, mediterrán növényzete miatt rendkívül népszerű. A gondozott parkok és a pezsgő életű tengerparti sétány üzletekkel, kávézókkal és éttermekkel fémjelzi az üdülőhelyet.

Izola: Az egykori halász és bortermelő település népszerű úti cél. Középkori városközponttal, szűk utcákkal, jellegzetes házakkal és csodás épületekkel várja az idelátogatókat.

Bled: Szlovénia egyik legszebb kisvárosa. A tó és a sziget a föléjük emelkedő várral olyan, mintha egy tündérmese elevenedett volna meg. Csodálatos klímája, hegyek és vizek ölelésében fekvő hangulatos, csipkés hegyei vonzzák a természet szerelmeseit. Itt található a Hét-tó völgye és nincs messze a Triglav sem, de aki nem vágyik hegymászó kalandokra, az kerékpárral is bejárhatja a vidéket.

Begunje na Gorenjskem: Bledtől csupán 7 km-re található, számos felfedezésre váró látnivalóval bír, amelyekben a patinás múlt és a pezsgő jelen keveredik az izgalmasnak ígérkező jövővel.

Bohinj: Szimbóluma a Bohinji-tó a híddal és a Szent János templommal. A tó másik oldalán – Ukancban - az 51 m magas kétágú Savica-vízesést találhatják. Egy drótkötélpályán, kabinos felvonóval feljuthatnak az 1.535 m magas Rjava Skala-ra, vagyis a Vogelre, ahonnan pompás kilátás nyílik a Júlia-Alpokra.

Bohinjska Bistrica: Kb. 9 km-re található Bohinjtól.

Kranjska Gora: A Júlia-Alpok gyöngyszeme, a szlovén-osztrák-olasz hármashatár közelében. A hangulatos kis falucskát hatalmas, csipkézett hegyek veszik körül. Ideális terep a kerékpárosok és kirándulók számára.

Szlovénia télen:

Kevesen tudják, hogy a szlovén lakosok már hamarabb használtak síléceket, minthogy a skandinávok az Alpokba is behozták volna fejlettebb technológiájukat. Szlovénia ma már modern síterületekkel és sokszínű téli sportolási kínálattal dicsekedhet. Ezen lehetőségek legtöbbje az Alpokban található. A világ legjobb síelői minden évben elárasztják Kranjska Gorát a Sí Világbajnokság idején, amikor újra megdönthetik saját síugró rekordjaikat a hatalmas Planica sícentrumban vagy sílövészetben és sífutásban egyaránt jeleskedhetnek a Pokljuka-fennsíkon. A női síelők versenyét Szlovénia másik részén, a második legnagyobb városban, Mariborban, a Pohorje síközpont lejtőin rendezik meg. Szlovénia ezen kívül számtalan családbarát szolgáltatást és más téli sportokat is kínál az ideérkezőknek.

KRANJSKA GORA síterület Szlovénia észak-nyugati részén, az olasz-osztrák-szlovén hármashatáron helyezkedik el, a Triglav Nemzeti Park északi csücskénél. Az itt található kötélpálya a legrégebbi tradícióknak örvend. Mivel a sípályák nemzetközi autóutak mentén találhatók, könnyen megközelíthetők. Az alacsonyabb magasságból adódóan kedvező időjárás és megfelelő hóviszony fogadja a látogatókat a síterületen. Minden síelő megtalálhatja a számára alkalmas sípályát. A kezdőktől a hobbi síelőkig mindenki egyaránt felfedezheti Kranjska Gora és Planica pályáit, míg a profi síelőket Podkoren pályái várják.

ROGLA 1.517 m magasan egy egészen más világgal találjuk szembe magunkat. Télen a vastag hótakaró alatt pihennek a tekintélyes Pohorje füves pusztái és erdői. Amikor az első hó leesik, a fehér hótakaró nyugalmát sílécek, snowboardok, szánkók és „ropogós” hótalpak zavarják meg, beindul a téli nyüzsgés. Az adrenalin az egekbe szökik, a tündérmese pedig kalandokkal folytatódik. Rogla, az Alpok Magyarországhoz legközelebb eső előhegysége, családbarát síterepeiről ismert. Széles kínálat várja az ideérkezőket: síiskola, gyermek snow-park, éjszakai síelési lehetőség, a legkisebbeknek pedig mulatságos foglalkozásokat szerveznek az oktatók. A sípályák különleges élményeket nyújtanak a tapasztaltabb síelőknek is, akár Európa bajnokokról vagy FIS világbajnokokról legyen szó. A snowboardosok és a freestyle sízők is kitűnően érezhetik magukat a többszörös díjnyertes Rogla Fun Parkban, míg a sífutókat a Rogla Sífutó Központ várja. A havas kalandok után merüljön el a wellness világában vagy kóstolja meg Pohorje kiváló séfjeinek ínycsiklandó ételeit.

FONTOS TUDNIVALÓK

1993-2022 © NUR TRAVEL Kft. – minden jog fenntartva

még töltünk