Szlovákia


Szlovákia igazán kivételes úti cél: kis területén szinte mindenki megtalálja számításait: természeti kincsek, történelmi műemlékek, gazdag népművészet, folklór, szórakozási lehetőségek, nyüzsgő városok várják az idelátogatókat. Számos olyan várost találunk itt, melyet érdemes felkeresni: pl. Pozsony, Kassa, Besztercebánya, Selmecbánya, Trencsén vagy Zsolna. Kóstolja meg a szlovák gasztronómia különleges ételeit is, mint pl. a juhtúrós galuskát vagy a Szakolcai kürtőskalácsot.

A természet kedvelőinek:

Számos lehetőséget tartogat az ország a természet kedvelőinek: itt található a világ legkisebb magashegysége, ezenkívül 9 nemzeti park, nagy kiterjedésű erdők és több mint 6000 barlang. Érdemes felkeresni a Dobsinai-jégbarlangot, mely a legnagyobb jégbarlangok közé tartozik Európában.

A kultúra kedvelőinek:

Szlovákia gazdag műemlékekben, várakban és kastélyokban. Az ország területén több mint 100 vár, várkastély található. Világjelentőségű értéket képviselnek a Kárpátokban lévő fatemplomok, melyek 2008 óta szerepelnek az UNESCO Világörökségi Listáján.

Az aktív kikapcsolódás kedvelőinek:

Több mint 14.000 km-nyi turistaösvény és 10.000 km-nyi kerékpárút várja a sportos látogatókat. Minden nehézségi foknak megfelelő útvonalat megtalál itt: túrázhat mély völgyekben, meghódíthatja a tátrai csúcsok egyikét vagy tehet egy könnyű sétát valamelyik tanösvényen. Fedezze fel télen is Szlovákiát! 36 modern síközpont, 350 km hosszúságú sípálya és 600 km-nyi sífutópálya várja a téli sportok szerelmeseit.

Látnivalók Szlovákia - www.neckermann.hu

Fontos információk:

Nyelv: A hivatalos nyelv a szlovák.

Pénznem: Az ország hivatalos pénzneme az Euro (EUR).

Helyi idő: Nincs időeltolódás.

Időjárás és éghajlat:

Mérsékelt éghajlati övezetben fekszik, télen az átlagos hőmérséklet -2 Celsius fok. Az ország leghidegebb része a Magas-Tátra. Nyáron az átlagos hőmérséklet 21 Celsius fok. Néhány hegységben a hótakaró évente 130 napig is megmarad.

Régiók/települések:

Alacsony-Tátra: Szlovákia 3. legnagyobb hegyvonulata. A híres „Demanovska” jégbarlang és a cseppkőbarlang a legkedveltebb kirándulási célpontok. Festői, erdős völgyek és hegyi túraútvonalak jellemzik a tájat. Besenova termálfürdője 70 Celsius fokos forrásaival egész évben várja a látogatókat. Télen is remek kikapcsolódást biztosít az Aquaparkjával. Demanovska Dolina (1.160 m) kis település a Deményfalvi-völgy végében. Ideális kiindulópont raftingozáshoz, nyári bobozáshoz, kirándulásokhoz és kerékpártúrához. Télen pedig az ország egyik leggyakrabban felkeresett síterülete. Chopok Juh az Alacsony-Tátra kedvelt üdülőhelye egész évben. Számos túra- és kerékpárútvonal várja az aktív pihenést kedvelőket bámulatos természeti környezetben. Chopok/Jasna jelenleg az ország legnagyobb és talán legfejlettebb síközpontja. A Tátralandia Aquapark Szlovákia ásványvizekben egyik leggazdagabb vidékén fekszik, Liptószentmiklós közelében. Az aquaparkban használt víz a Liptói régió több geotermális vizéhez képest különleges, mivel részben a 40 millió évvel ezelőtt a Liptói-katlan területén elterülő tenger vizét is tartalmazza.

Magas-Tátra: A világ legkisebb magashegysége. Teljes területét több mint 100 hegyi tavával, számtalan erdőjével és meredek sziklaszirtjeivel nemzeti parknak minősítették. Strbske Pleso (Csorba-tó), a hegység legmagasabban fekvő települése, egy fennsíkon található, mely gyönyörű taváról kapta a nevét. Ismert gyógyüdülőhely és híres csodálatos, napsütötte sípályáiról. Stary Smokovec (Ótátrafüred) a Magas-Tátra legnagyobb és legrégebbi üdülőtelepülése, mely gyógyhatású levegőjéről ismert. Tatranska Lomnica (Tátralomnic) a Magas-Tátra legjelentősebb turisztikai fellegvára, Szlovákia talán legfestőibb települése. Számos túraútvonal halad itt végig és a környéken sok történelmi nevezetesség található. Az ország 2. legmagasabb csúcsa, a 2.634 méteres Lomnici-csúcs várja az aktív kikapcsolódást kedvelőket.

Látnivalók, Szlovákia - www.neckermann.hu

FONTOS TUDNIVALÓK

1993-2022 © NUR TRAVEL Kft. – minden jog fenntartva

még töltünk