Török Riviéra

A Török Riviéra, vagy más néven a türkiz part népszerű elnevezése Törökország délnyugati partvidékének; körülbelül Çeşmétől Alanyáig húzódik, magában foglalva Antalya, Muğla, valamint Aydın és İzmir tartományok egy részét. Ez a tengerparti sáv üdülőközpontjaival, természeti és kulturális látnivalóival, ókori romjaival igen kedvelt turistacélpont.

Földközi-tengeri régió:

A Földközi-tengeri régió (Akdeniz Bölgesi) központja a Toros-hegység lábánál fekvő Antalya, a török riviéra fővárosa, melynek nemcsak tengerpartja, de kulturális látnivalói is vonzzák a turistákat. Az év 300 napján napos az idő, márciusban még lehet síelni a környék hegyeiben (50 km-re a várostól, 1500 m magasan fekszik a síparadicsom Saklıkent), utána pedig fürödni a már kellemes vizű tengerben. A város műemlékekben is gazdag, szimbóluma a Yivli-minaret, melynek külsejét egykoron türkizkék csempe borította. Antalyából és a közeli Kemerből naponta indulnak hajótúrák a tengerpart mentén. Északabbra fekszik Isparta városa, számos szeldzsuk kori építészeti emlékével, közöttük Szinán építményeivel. A Kekova-sziget partjai mentén hajóról lehet megtekinteni Apollonia ókori városát, melyet egy földrengés vízfelszín alá süllyesztett. Az egykori épületek víz alatti maradványai a tiszta tengervízben a hajók fedélzetéről is jól láthatóak. Nem messze innen található Demre (Myra), ahol Szent Miklós élt. Antalyától keletre is számos ókori város romja található, ilyen például Perge, Side és Aspendos, ahol a világ legjobb állapotban megőrzött antik színháza is megtekinthető. A Çukurova-fennsíkon, a Seyhan folyónál elhelyezkedő Adana nem csak kebabjáról és tarlórépából (brassica rapa) készült üdítőitaláról, a şalgamról, de szeldzsuk és oszmán építészeti kincseiről is nevezetes. İskenderunt, az egykori Alexandrettát Nagy Sándor alapította, a város ma fontos kikötő.

Üdülőhelyek:

A turistákat leginkább vonzó települések Antalya, Alanya és Kemer. Kemer nevezetes tiszta tengervizéről és tengerpartjáról, melyért az Európai Unió Blue Flaggel jutalmazta. Beldibi, Göynük és Tekirova üdülőfalvak is rendelkeznek Blue Flaggel, Törökországban pedig összesen 258 strand és 13 kikötő kapta meg ezt az elismerést. A Földközi-tenger partján sorakozó számos kisebb-nagyobb település mindegyike kiszolgálja a turizmust. Ezen a vidéken találhatóak Törökország legjobb és legdrágább ötcsillagos szállodái, és Európa első, a világ második hétcsillagos szállodája. Mersin városából rendszeresen indulnak hajók a ciprusi Famagustába. Törökország tengerparti vidékein nem csak gyönyörű, homokos strandokat találunk, mint a híres Cleopatra Beach Antalyanál vagy Patara Kalkan közében, esetleg a festői Ölüdeniz. A mediterrán partvidék Alanya és Antalya közötti szakasza számos, kiváló állapotban megmaradt ókori romot tartogat, mint Aspendos vagy Perge.

Látnivalók Török Riviéra - www.neckermann.hu

Törökország tengerparti vidékein nem csak gyönyörű, homokos strandokat találunk, mint a híres Cleopatra Beach Antalyanál vagy Patara Kalkan közében, esetleg a festői Ölüdeniz. A mediterrán partvidék Alanya és Antalya közötti szakasza számos, kiváló állapotban megmaradt ókori romot tartogat, mint Aspendos vagy Perge.

Belek: Belek régió - Belek, Kadriye és Beskonak településekből áll, amelyek Antalya repülőterétől mindössze kb. 30 km-re találhatók. Az utóbbi években a fenti települések nagyon erősen fejlesztik a turizmust. A régió mindenekelőtt az exkluzív nyaralásokra épít. Egyedül, párban, családdal, fél panzióval, All Inclusive ellátással, mindenki talál az ízlésének megfelelő szállodát. Belek különösen ismert a golfpályáiról, amelyből időközben már a tizennegyedik nyílik meg. Kezdő vagy profi, minden lehetőség nyitva áll Önök előtt. Minden évben nemzetközi golfversenyeket rendeznek itt. Belek nem csak a golfozók paradicsoma, számos más sportág is képviseletei magát a városban, például tenisz, vízi sportok, lovaglás – a lehetőségek száma végtelen. A maximális kikapcsolódás érdekében az exkluzív hotelláncok SPA és wellness szolgáltatásokból is igen erős kínálattal rendelkeznek. Egy Ayurveda kezelés vagy thai masszázs miatt nem kell a még távolabbi keletre utazni, az országra jellemző Hamam fürdő után különböző kezeléseket kínálnak a szállodák. A régió települései kis falvakból modern kisvárosokká fejlődtek, amelyek a bazárokban színes választékkal kecsegtetnek.

Látnivalók, Török Riviéra - www.neckermann.hu

Side: A tengerparthoz legközelebb eső romváros Side, ahol nem csak építészeti emlékeket, hanem hatalmas szállodákat is találunk. Ha Sidében töltjük a nyaralásukat akkor nem csak a finom homokkal borított tengerpartot élvezhetjük - a szállodasortól sétatávolságra egy ókori kikötőváros romjait nézhetjük meg. Az egykori kis halászfalu is ott áll még, utcaszerkezete híven követi az ókori utcák nyomvonalát - de a fatornácos házak előtt már nem a halászok foltozzák a hálóikat. Törökországra jellemző módon itt is színes boltsor vezet le a kikötőbe, ahol kiváló éttermek és a romok árnyékában megbújó kávézók teraszain hűsölhetünk. Ha már felfrissültünk, nézzük meg a Török Riviéra egyik jelképének számító Apolló-templom az évezredekkel dacoló oszlopait vagy sétáljunk el a színházig, illetve az oda vezető, már az ókorban is üzletekkel szegélyezett főutcán. Ha már idáig elsétáltunk, akkor már nincs messze a Sidétől keletre található kiváló Moonlight Beach, amit taxival vagy dolmussal is megközelíthetünk - a strand jellemzője, hogy zsúfoltságot nem, selymes homokot és kristálytiszta tengert viszont annál inkább találunk itt.

Kemer: Törökország egyik legszebb természeti környezetben fekvő nyaralóhelye az Antalya városától délre található Kemer. Az egykori álmos tengerparti falu mára már nyüzsgő turistaparadicsom - vonzerejét kellemes éghajlatának, a Kemer hátterét képező, lenyűgöző és vad csúcsokkal az ég felé törő Toros-hegység egyedi látványának és a kristálytiszta vízű standoknak köszönheti. Kemer a nyolcvanas évek végéig kis citrustermelő település volt, ezután fedezték fel és kezdték el kihasználni a turisztikai értékeit. A strandok, hajótúrák és a közeli Antalyába indított városnéző utak mellett izgalmas dzsiptúrákat is tehetünk a környező hegyekben, vagy felvonóval juthatunk fel a közeli Thatali-hegy 2365 méter magas csúcsára, ahonnan csodálatos panorámát élvezhetünk. A közelben találjuk Cirali lenyűgző természetes gázkitörését, amely különösen éjjel látványos jelenség, de kirándulhatunk Phaeslis romvárosába is. A nyaralást izgalmasabbá tehetjük, ha elmerülünk Kemer pezsgő éjszakai élében.

Top látnivalók - Fedezze fel a csodát...

Kappadókia, a "gyönyörű lovak földje" Földalatti városok, egyedi tájak, világhírű kerámiák. Törökország egyik legszebb tájegysége. A vulkáni tufából az időjárás és az emberi kéz érdekes formákat alakított ki. Kappadódika Anatólia szívében, Ankarától délkeletre 300 km-re fekszik. Olyan természeti képződmény látható itt, mint a világon sehol máshol. A gyakran használt kifejezés, a „Tündérkémények” nem is adja vissza ennek a sokszínű, bizarr sziklakertnek a világát. Több ezer kő gombamódon emelkedik ki a földből.

Pamukkale egy ékszer a török célpontok között, amelyet igazi természeti csodaként tartanak számon. A pamukkale szó gyapotkastélyt jelent. Az elnevezés annak ellenére nagyon is találó, hogy sem gyapotot, sem kastélyt nem találunk a környéken. A természet által formált mészkőképződmények medencéiben évezredek óta kalcium-karbonát tartalmú termálvíz csörgedezik. A 3 km hosszú, medencék között húzódó út egy völgybe vezet. A látvány lenyűgöző, úgy érezzük, mintha egy mesebeli vattakastélyhoz érnénk, melynek hófehér teraszai már messziről kiemelkednek a tájból.

Látnivalók, Török Riviéra - www.neckermann.hu

A titokzatos Törökország – Myra Myra Törökország egyik legérdekesebb és legszebb régészeti feltárása. A sziklafalba vájt sírokat már az antik görögök érkezése előtt a falba vájták a termékeny folyóvölgy ókori lakói - a görögök pedig egy szépen megmaradt színházat hagytak az utókorra.

Perge ókori városa Antalyától mindössze 16 km-re északkeletre található. A 3000 éve alapított Perge most is lenyűgöző látványt nyújt. A görög kolónia azért települt kissé távolabb a tengerparttól, hogy így viszonylagos védettséget élvezzen a Földközi-tenger rettegett kalózaitól, de a perzsák és a makedónok is meghódították a várost. A római korban újra virágzásnak indult a település, őket a szeldzsuk törökök követték, majd a évszázadokon keresztül csak pusztultak az elhagyott épületek, romok feltárásáig és viszonylagos helyreállításáig.

Ünnepek és ünnepnapok:

Törökországban két vallási ünnep van:

  • Seker Bayram: A 3 napon át tartó ünnepet a Ramadan böjti időszakának lezárásaként ünneplik.
  • Kurban Bayram: 70 nappal a cukorfesztivál után ünneplik a 4 napig tartó ünnepet. Az ünnepek dátuma minden évben az iszlám naptár (holdnaptár) szerint változik.

Központi ünnepnapok:

Január 1.: Újév

Április 23.: Gyermeknap

Május 19.: Atatürk emléknap, illetve fiatalok és sport napja.

Augusztus 30.: Győzelem napja (Az 1922-es, görögökkel szembeni győzelem ünneplése)

Október 29.: Köztársaság napja (A Török Köztársaság alapításának napja)

A fenti központi ünnepnapok mellett több munkaszüneti és ünnepnap is van minden provincia és megye hatásköre szerint, a helyi fesztiválokhoz és eseményekhez kapcsolódóan. Nemzetközileg is ismertek és igen látványosak az aszpendoszi színház nyári előadásai (június - júliusban), a kemeri karnevál (szeptemberben) és a mikulás ünnep Demrében (decemberben).

A török konyha:

A török konyha fantáziadús, változatos és sokszínű. A francia és kínai konyha után a világ legváltozatosabb konyhájának tartják. Tipikus, hogy az ételt melegen vagy langyosan tálalják. A törökök nemzeti étele a rizs fehérbabbal.

A török konyha jellemzői a következők:

  • Főleg olívaolajat használnak az ételek elkészítéséhez
  • Birka-, bárány-, és marhahús, valamint szárnyas kerül az asztalra (A hívő muszlimok sertéshúst nem esznek)
  • Mérőeszközöket nem használnak, szemmértékre fűszereznek

Földrajzi elhelyezkedés szerint az alábbi különbségek vannak a konyhák esetén:

  • A Fekete-tenger partján több halétel van
  • Délen az erősen fűszeres ételeket részesítik előnyben
  • Anatólia központjából indul ki a klasszikus török konyha
  • Kelet-Anatóliában többfajta konyha keveredik, így egészen különleges ételek is előfordulnak (pl. barackos rizs)
  • Dél-Anatóliában főleg kebab ételek jellemzik a konyhát

Az európai emberek számára érdekesek az ételek elnevezései is. Néhány példa: Kadinbudu Köfte (női láb), Vezirpartmagi (vezérek ujja), Hanimgöbeni (női köldök). Tudni szeretné honnan kapták a nevüket ezek az ételek? A vendéglátók szívesen elmesélik Önöknek a nyaralás ideje alatt az étkezések alkalmával.

Az ország nemzeti italai:

Alkoholmentes italok:

Törökországban a legnépszerűbb ital az Ayran. A frissítő ital joghurtból, vízből és sóból készül. Ha vizet szeretne rendelni, akkor kérjen egyszerűen „su”-t, ami szódát jelent. A török szívesen isznak különböző gyümölcsleveket is, mint például a narancslé (portakal suyu), körtelé (visne suyu) vagy a baracklé (seftali suyu). A törökök az étkezések befejeztével előszeretettel isznak egy csésze fekete teát vagy egy pohár török kávét. A rendelésnél mindig jelezzük, hogy a feketekávét cukor nélkül (sade), közepesen édesen (orta sekerli) vagy édesen (sekerli) szeretnénk fogyasztani

Alkoholos italok:

Ha valaki úgy hagyja el ezt a vendégszerető országot, hogy egy Raki- estén ne vett volna részt, a török hagyományok egy jelentős részéről lemaradt. A Raki a törökök nemzeti itala, amely 45-50 %-os alkoholtartalmú ital, amelyet gyakran vízzel hígítanak, így kapja a tejes színét. (aslan sütü = oroszlántej) A Rakit soha nem isszák magában, a fogyasztásához hozzátartozik egy gazdagon terített asztal sok apró étellel, gyümölccsel és nassolnivaló magvakkal. A török igazán finom söre, az Efes-Pilsen mindenhol elérhető. Ehhez jönnek a nemzetközi licenc alapján főzött sörök, mint például a Tuborg vagy a Karlsberg.

Látnivalók, Török Riviéra - www.neckermann.hu

Gyors tippek mielőtt útra kelne:

Nyelv: Török. A turistaközpontokban általában beszélnek angolul, németül vagy oroszul.

Pénznem: Török Líra. Az árfolyam instabil, ingadozó. A nemzeti valuta ki-és behozatala 1000 török lírára korlátozódik. Az eurót szinte mindenhol elfogadják.

Borravaló (Baksis): Ha egy szolgáltatással elégedettek voltunk, éttermek esetén kb. 10 % borravaló elfogadott. A hotel alkalmazottai is hálásak, ha borravalót kapnak és még több figyelmességet nyújtanak az utasnak. Több hotelben külön perselyt helyeztek ki a borravalóknak.

Áram: 220 V/ 50 Hz, adapter nem szükséges. Áramkimaradás alkalmanként előfordulhat.

Helyi idő: Törökország a kelet-európai időzónában van, ami azt jelenti, hogy +1 órával előrébb (a téli időszámításunkhoz képest 2 órával előrébb) kell állítani az óránkat érkezéskor.

Mobil: Törökországban van mód az otthoni mobilkészülék használatára. A lefedettség nem teljes az ország összes területén, a fontosabb városokban a vétellel nincs gond.

Naturista strandok: A muszlim Törökországban nincsenek naturista strandok. Meztelenül napozni illetve úszni tilos. Ez az elzártabb, nem nyilvános helyekre is vonatkozik. A naturista fürdőzőket pénzbüntetésre vagy akár börtönre is büntethetik. A monokinizés ugyan engedélyezett, de nem szívesen látják, mivel vallási és kulturális okokból sok embert megsért.

Nyílt szó: Ne utazzon utas-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül, illetve győződjön meg arról, hogy biztosítása fedezete kiterjed az Ön által tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra – és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra –, mint például extrém vagy vízi sportok, búvárkodás esetében.

FONTOS TUDNIVALÓK

1993-2022 © NUR TRAVEL Kft. – minden jog fenntartva

még töltünk